Најновије

ОВАКО СЕ ПОБЕЂУЈЕ КОРОНА! Четири савета руских епидемиолога за српске лекаре!

Из Русије је претходних дана стигла велика количина заштитне опреме, а у нашој земљи већ седам дана су руски стручњаци различитих специјалности. Обилазе здравствене установе, разговарају са лекарима, прегледају пацијенте.

Eпидемиолог пуковник Рустам Амињев (Фото: Јутјуб)

Руски стручњаци дезинфиковали су Војномедицинску академију, Институт за онкологију, Градску болницу. Екипу лекара предводи епидемиолог пуковник Рустам Амињев који је рекао да предузете мера у Србији дају охрабрујуће резултате.

Руска екипа која је у Србији има осам тимова, а у сваком тиму су вирусолог, епидемиолог, инфектолог, анестезиолог, медицинска сестра. Сви су ту да сагледају ситуацију, да дају своју оцену, а спремни су и ту су да помогну.

"Најважније је да помогнемо и у прегледу пацијената и у њиховом збрињавању у здравственим установама. Свако од стручњака који су овде има велико исксутво, они су радили често у ванредним стањима због болести, и у Русији и у многим крајевима света. Сигуран сам да је наше искуство драгоцено и да ће вам помоћи", каже пуковник Амињев.

Руски стручњаци су се, кажу, уверили да је Србија предузела све мере које су биле потребне у оквиру борбе са коронавирусом, и већ има охрабрујућих резултата, а тек се могу очекивати.

"Ја сматрам да је стање у Србији и Русији скоро идентичне, лекари и овде и тамо прате протоколе Светске здравствене организације, и оне које је прихватила већина земаља, и сигурна сам да када се све заврши, да ће се показати да смо добро радили", рекао је руски епидемиолог.

Једна од најбитнијих ствари је безбедност особља које ради у медицинским институцијама, јер ако је лекар оболео, више не може да лечи.

"Ми смо одредили четири најважнија савета у оваквој ситуацији. Прво да сваки од лекара мора користити личну заштитну опрему, друго - да у свакој болници мора да постоји пут кроз који пролазе искључиво ковид пацијенти, који не смеју да имају никакав контакт са другим пацијентима који нису оболели. Треће - морају се пратити сва упутсва за дезинфекцију, а дезинфекција мора да се обавља често, чешће него до сада. Четврто, болница мора бити подељена на црвену и зелену. Чист зелени део је онај без ковида, црвени- онај где су оболели и лекари који искључиво те пацијнете збрињавају. И нема, не сме да буде мешања црвене и зелене зоне", истиче пуковник Амињев.

Србија улази у шесту недељу, када је свуда у свету била најтежа ситуација, до сада имамо релативно добре бројке, али сви кажу да је то најкритичнија недеља. 

"Изолација, каранти људи, то је изузетно важно. Ако нема конатаката потпуно би се прекинуо пут ширења инфекције, и зато ја сматрам да је веома важно поштовање свих превентивних мера, и полицијског часа", сматра руски епидемиолог.

Иако не радо даје прогнозу јер питање када ће вирус нестати зависи од много фактора руски епидемијолог верује да ће га бити све мање и мање и овде, и у свету.

"Али, да би се то догодило, понављам, морамо да поштујемо све мере! Од безбедности и превенције, до полицијског часа", рекао је руски епидемиолог пуковник Рустам Амињев.

Прочитајте ОВДЕ како Златибор Лончар гарантује да је Александар Вучић испоштовао све процедуре у вези са тестирањем на корону.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА