Најновије

ОВО ЋЕ ПО СВЕМУ БИТИ НЕОБИЧАН УСКРС: Због короне могућа два сценарија, литургија на ТВ а причешће би могло овако

Ближи се велики хришћански празник Ускрс који се традиционално прославља у миру и молитви у кругу породице, али ћемо ипак, по свему судећи, ове године морати да га обележимо на нешто другачији начин.

Храм св. Саве (Фото: Јутјуб)

Хришћански верници који време рачунају по Грегоријанском календару обележавају Ускрс овог викенда, 12. априла, а већ је познато да ће на снази и тада бити полицијски час који ће трајати све до понедељка у 5 ујутру. Дакле, нема одласка у цркву, као ни породичне прославе.

Православни Ускрс је недељу дана касније, тачније 19. априла. Иако још увек није званично потврђено, али велика је вероватноћа да ће се обележити другачије ове године, а све у циљу сузбијања ширења епидемије корона вируса. Детаљних информација за сада нема, осим да ће строга социјална дистанца важити и током наредног викенда, те се може очекивати полицијски час и у време Ускрса.

Пре неколико дана, током гостовања на РТС, о овом питању је, истина кратко али веома јасно, говорио и председник Србије Александар Вучић.

На питање новинарке "Да ли ће бити могуће да за празник будемо са својим породицама", Вучић је без дилеме рекао: "Неће". А када га је она упитала "Па зашто", добила је исто тако кратак, али јасан одговор - "Због короне".

Како су раније говорили наши најеминентнији стручњаци, врхунац ширења корона вируса у Србији се очекује управо око Ускрса. Епидемиолог Предраг Кон изнео је своје мишљење на једној од редовних конференција за новинаре у вези прославе Ускрса и истакао "да је важно да се чува живот".

- Што се тиче Ускрса верујте да је ова ситуација сада на највишем могућем ступњу тако да није посебно размишљано о самим празницима. Ако буде било потребно да се за празник спроводи забрана кретања или контаката то захтева да се слави на посебан начин. Верујем да ће свако наћи начин у свом дому да то уприличи. Исто важи и за јеврејске празнике. Неће бити великих окупљања зато што се чува живот - рекао је Кон.

Како тренутно ствари стоје, у оптицају је неколико сценарија за предстојеће празнике. По једној верзији верницима би могао да буде омогућен улазак у цркву на Велики петак. Наравно, уз придржавање свих прописаних мера: да улазе по два верника уз обавезно ношење маски и рукавица, и уз придржавање мере растојања од два метра.

По другој верзији, и наредног викенда нас очекује продужени полицијски час који би могао да буде на снази од петка већ у подне или чак од четвртка 16. априла у 17 сати.  А све како би се у овим тренуцима када се води одлучна борба против ширења корона вируса избегла било каква масовна окупљања становништва. У том случају, верницима не би био омогућен одлазак у цркву и кретање би било потпуно обустављено.

Иако су одлазак у цркву, причешће, литургија, као и традиционално куцање јајима са најближима, комшијама и пријатељима, саставни део прославе Ускрса, то ћемо ове године вероватно пропустити.

Српска православна црква још увек није званично саопштила верницима како ће услед новонастале ситуације обележити Ускрс. Према писањима појединих медија постоји и могућност да се ускршња литургија прати на неком од телевизијских канала, док ће причешће верници моћи да обаве у својим домовима на Велики петак до 17 сати или од понедељка, другог дана Ускрса, односно у времену када није на снази полицијски час.

Из Суботичке бискупије су поручили да ће све цркве бити затворене и позвали су вернике да празник проведу у кругу породице уз молитву.

Прослава Ускрса у околностима ванредног стања је прилика да промислимо о његовом значењу и поруци коју носи, као и да преиспитамо сами себе, казао је велечасни Мирко Штефковић, секретар Суботичке бискупије.

- Бог је одабрао пут страдања и спасио човечанство, што нам поручује да патња није само нешто негативно. Можда је ово прилика да видимо како нас патња учи да се вратимо на битно јер смо нажалост често изложени искушењима. Ово је уједно и прилика да уронимо у себе и нађемо тамо Бога - навео је Штефковић.

То што ће цркве бити затворене за вернике, не значи да се мисе неће одржавати, али ће је верници слушати у својим домовима, преко радија, телевизије или интернета. Док траје ванредно стање, мисе ће се служити без присуства народа, а верници могу појединачно да уђу и помоле се када мера забране кретања није на снази.

Прочитајте ОВДЕ   какву је то тешку вест саопштио кинески експерт.

Извор: Курир/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА