Најновије

АМЕРИЧКИ СТРУЧЊАК ОТКРИО: Ево ко је срушио Куртија и шта ће бити са тзв. Косовом у блиској будућности!

Косовски парламент оборио је 25. марта владу премијера Аљбина Куртија усред сукоба унутар владајуће коалиције, посебно због притиска САД да се укине такса на српску робу. Европски званичници и бивше америчке дипломате рекли су да се обарање десило са благословом америчке владе, преноси Љајми писање Гласа Америке.

Аљбин Курти (Фото: kryeministri-ks.net)

Аналитичар Даниел Сервер, потпредседник Атлантског савета Дејмон Вилсон и бивши службеник Стејт департмента Џејмс Хупер изнели су различите процене у разговору за Глас Америке.

“Мислим да су Сједињене Државе биле незадовољне господином Куртијем и подржале су његово обарање”, рекао је Сервер.

За Дејмона Вилсона из Атлантског савета, лидере владе одређују грађани Косова, а не стране силе.

“Тачно је да је постојао међународни притисак, посебно од Сједињених Држава, на премијера Куртија за таксу на српску робу и питања која се односе на Србију. Озбиљан притисак на овом нивоу. Али на крају крајева, на парламенту и грађанима Косова је да одаберу владу, одаберу коалицију која ради и унапређује ствари”, рекао је Вилсон.

Џејмс Хупер каже да је за америчку владу најважније питање споразум између Косова и Србије, којим би се окончао сукоб између њих. Али премијер Курти се, каже, успротивио том питању и америчка влада је у томе видела препреку.

“А оно што се догодило је да је дозволио да односи са Сједињеним Државама буду угрожени под његовим вођством. Сада је нејак због оптужби и мислим да су у праву, да је лоше управљао односима са Сједињеним Државама. Мислим да на Косову постоји много ствари које лидери могу или не могу да учине и могу да се критикују или не, али колико ја знам, односи са Америком су веома важни за грађане Косова, јер мислим да је ситуација на Косову важна за америчку владу”, рекао је Хупер.

Колико су оштец́ени односи између Сједињених Држава и Косова?

“Мислим да још нису озбиљно оштећени у Конгресу. Мислим да у Конгресу постоји разумевање ситуације на Косову и већа толеранција према ситуацији. Мислим да су код администрације прилично оштец́ени и не би требало да буде тако. То је проблем који видим”, рекао је Хупер.

“Реалност је да Косово и Сједињене Државе имају посебан однос. Косово данас постоји као независна земља, углавном због Сједињених Држава, због нашег вођства, због наше војске, због наше дипломатије. Поносни смо на то. Мислим да су и грађани Косова поносни на то”, поручио је Вилсон, напомињући да је било много америчких званичника који су забринути да је Косово себи изградило зид са стопостотним царинама за Србију.

“Желим да кажем оно што сам рекао премијеру прошлог лета. Косово треба да шири подршку коју добија у међународној заједници. То пуно зависи од Сједињених Држава и Доналда Трампа. Ова администрација се потпуно разликује од претходних америчких администрација”, оцењује Сервер.

Актуелни косовски премијер Аљбин Курти рекао је након пада своје владе да је за косовског председника Хашима Тачија и српског председника Александра Вучића био циљ укидање таксе ради плана за размену територија. Изразио је уверење да постоји такав тајни план, што су америчкие дипломате Ричард Гренел, Метју Палмер и Филип Коснет демантовали.

“Кажу да не постоји тајни план, али господин Палмер није потписао тај део изјаве, то је била изјава г. Гренела да није видео такав план. Нема сумње да се о томе разговарало између Тачија и Вучића, нема сумње да Американци и Европљани знају за то. Американци су наговестили да ће бити отворени за споразум о размени територија, док је већина Европљана, посебно Немачка, која је преузела водећу улогу, била против. Не постоји план за поделу и није то нешто о чему су разговарали господин Вучић и господин Тачи. Разговарали су о новим односима између Косова и Србије. А ти би односи имали низ компоненти, од којих једна укључује демаркацију граница. Такође укључује чланство Косова у Уједињеним нацијама и окончање сукоба између Косова и Србије”, рекао је Хупер.

“Није фер рећи да су САД покушале оркестрирати промену власти на Косову и да имају спреман тајни план за Косово и Србију. Није фер. Оно што је јасно јесте да у тешким временима и изазовима попут пандемије, Сједињене Државе остају посвећене унапређењу у погледу споразума између Косова и Србије и желе да виде напредак у разговорима, које традиционално води Европска унија”, каже Вилсон.

Али да ли се може очекивати споразум који подржава САД уочи америчких председничких избора?

“Можете очекивати споразум пре избора у САД, ако га г. (Рамуш) Харадинај и господин Курти не блокирају. Мислим да је договор у рукама. Мислим да су повучене линије и српски и косовски лидери то разумеју. Вучић је спреман, побринуће се да се то догоди. Косовски лидери још нису спремни, они то нису вољни да учине, а то фрустрира Американце", рекао је Хупер.

Аналитичар Сервер сматра да је постојала таква могућност, али пандемија кодвид-19 умањила је шансе за тако нешто.

“Немамо простора да се суочимо са свиме. Времена нема. Председник ц́е ускоро бити задужен за унутрашње послове. Искрено сам увек мислио да је сувишно мислити да ће споразум Приштина-Београд привуц́и велику пажњу у Сједињеним Државама а чак и церемонија у Росе Гардену би била прича за дан или два, али не више”, рекао је Сервер.

“Мислим да је ово прилика да се крене напред са преговорима и споразумом ове године. То би требало да буде споразум између Косова и Србије, уз подршку САД и Европске уније. Јасно је да у САД постоји циљ за напредак, али то није питање број један. Пред изборе постоји отворен прозор за покретање овог питања напред, али то ће се догодити са европским партнерима”, рекао је Вилсон.

Али да ли ће такав прозор остати отворен, кажу стручњаци, зависиће пре свега од исхода глобалне кризе коју је изазвао коронавирус.

Вучић да нареди да се обуставе активности ВС које нису неопходне! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Косово Оналјн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА