Најновије

НАЈМИСТЕРИОЗНИЈИ СРПСКИ МАНАСТИР: Две фреске у њему нико не уме да објасни, када их видите, знаћете зашто (ФОТО/ВИДЕО)

Манастир Суково се налази 18 километара источно од Пирота код села Сукова, на десној обали реке Јерме.

Псоглави на фресци у манастиру Суково (Фото: Јутјуб)

Налази се у подножју брда званог “Царев камен”. Припада Епархији нишкој Српске православне цркве и представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја. Пре Другог светског рата био је мушки, а сада је женски манастир.

Тајне и легенде о његовом настанку сежу још у доба Римљана када је ово, наводно, било свето место. Век градње и ктитор манастира су непознати, док је манастирска црква посвећена Успењу Пресвете Богородице. На основу мало сачуваних података, зна се да је више пута рушен, као и то да је живописан 1606. године.

Данашњу манастирску цркву подигао је од 1857. до 1859. године, по предању, Сали-бег из Пирота. Он је на темељима веома старе цркве подигао нову, у знак захвалности за оздрављење свог сина Емина, а живопис у њој је урађен 1869. године.

Овај, садашњи манастир, крије и две изузетно занимљиве фреске, јединствене у хришћанском свету.

Звучи невероватно, али у Сукову се налази фреска свеца који је приказан са животињском главом! У питању је Свети Христофор, а о томе одакле му, како неки мисле магарећа глава, постоје разне легенде.

Једна од њих каже да је он потицао из племена људождера, такозваних “псоглавих”. У једном ратном походу, римска војска је наишла на ове необичне људе, ухватила једног младића и послала га у Рим. Тамо се младић упознао са хришћанством и при крштењу добио ново име – Христофор. Својим животом и мученичком смрћу заслужио је статус свеца.

Чињеница да је једном у свом животу био људождер вероватно је заслужна за то што је у Сукову проказан са животињском главом.

У истом манастиру крије се још једна мистерија – Суково је дом Богородице са крилима!

Богородица са крилима у манастиру Суково (Фото: Јутјуб)

Правила о томе ко у хришћанској иконографији може да се прикаже са крилима су веома стриктна – то су само арханђели и Свети Јован Крститељ као онај који је најавио долазак Исуса Христа. Због тога је веома чудновато што у овом манастиру постоји фреска на којој крила има и Богородица.

Изнад фреске, међутим, постоји бледи натпис који ову мистерију можда мало расветљава. Пише: “Да нас Богородица својим крилима чува и штити од свих напада злога који покушава да нас поколеба у нашој вери”.

На просторима данашње Србије живи се већ десетинама векова. Због тога многе тајне још чекају да буду откривене и објашњене. Неке од ових мистерија крију и многобројни манастири расути широм наше земље. Суково је само један од њих…

Зашто Срби увек све опросте Хрватима сазнајте ОВДЕ.

Извор: dnevno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА