Најновије

ОРУЖЈЕ КОЈЕ ЈЕ УНИШТИЛО ГЛОБАЛНИ ПОРЕДАК: Русија има ракету способну да пређе 18.000 км и стигне до било ког циља на свету

Русија је и даље једна од водећих у свету у испоруци оружја за разне земље, јер производи не само конкурентно, већ и висококвалитетно оружје, због чега је поштују широм света.

Сармат (Фото: РИА)

Међутим, не извози се свако оружје које Русија створи, јер је оно понекад стратешки важно за земљу. Због тога нико не жели директну конфронтацију са Руском Федерацијом, већ користи разне антируске пројекте, сличне онима којима Украјина сада прибегава.

Према сазнањима, руске интерконтиненталне балистичке ракете (ИЦБМ) могу да погоде практично било који циљ на Земљи – њихов домет су хиљаде километара.

Последња, надограђена верзија ракетног система Р-36М, који је на Западу познат као “сотона”, усвојена је непосредно пре распада Совјетског Савеза 1988. 

Он је, у поређењу са својим претходником, добио бољу заштиту од пресретања, што је постигнуто напреднијим бојевим главама, мамцима.

Р-36М ће заменити модернији комплекс, назван РС-28 “Сармат”. Претпоставља се да ће је у блиској будућности усвојити војска Руске Федерације.

Једна од карактеристика овог система је и велика корисна носивост до 10 хиљада килограма. Комплекс може бити наоружан и нуклеарним и конвенционалним бојевим главама.

Радијус уништења РС-28 процењује се на 18 хиљада километара што је довољно да се покрије читав свет и стигне до САД-а. Амерички извори наводе да ће Сармат РС-28 моћи да пређе 35.000 километара подорбиталног лета.

Русија наставља да иде ка модернизацији свог арсенала балистичких и крстарећих ракета.

Земља је светски лидер у развоју и производњи ракетног оружја, од којих су неке наследиле од Совјетског Савеза. Русија је тада добила велику збирку пројектила, коју земља и даље унапређује.

Русија ускоро добија јединствен у свету примерак легендарног хеликоптера Ми-4! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА