Најновије

ДАЧИЋ СЕ УЗДА У АМЕРЕ: САД кључан партнер у постизању решења за КиМ

Додатно унапређење српско-америчке сарадње, ван сваке сумње, представља један од наших најзначајнијих спољно-политичких приоритета, рекао је данас први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић и поручио да је оптимиста у погледу будућности односа Србије и САД.

Ивица Дачић (Фото: mfa.gov.rs)

- Сматрам да нас још мало па 140 година дипломатских односа учи да су, историјски гледано, у сличним критичним тренуцима Србија и САД биле заједно на правој страни историје, делећи исте идеале и вредности - рекао је Дачић говорећи на тему српско-амерички односи - некад, сада и у будућности у оквиру Српско-америчке академије за лидере чија се предавања одржавају онлајн, а на којој је учествовао заједно са амбасадором САД у Србији Ентонијем Годфријем.

Са задовљством, каже, може да констатује да сарадња Србије и САД, упркос реалним изазовима, има позитивну динамику и наводи да је последњих година интензивиран политички дијалог на свим нивоима и у бројним областима, што је допринело стварању стабилног основа за развој укупних билатералних односа.

- Интензивирање политичког дијалога на највишем нивоу и отворени позив председнику Доналду Трампу да посети Србију остаје тема на коју увек подсећамо америчке партнере, посебно уколико се има у виду да је последњи амерички председник који је боравио у Београду био Џими Картер још јуна 1980. године - рекао је Ивица Дачић на предавању у оквиру прве Српско - америчке академије за лидере, коју је покренуо Конгрес српско - америчког пријатељства.

Навео је да у савременим српско-америчким односима питање Косова и Метохије сигурно представља важну тему политичког дијалога и да Србија САД види као кључног партнера у процесу постизања трајног и одрживог решења, прихватљивог за обе стране.

- Упркос разликама у ставовима са САД, остајемо потпуно отворени за даље разговоре о решавању овог питања - рекао је Дачић.

Србија посебно, рекао је Дачић, уважава подршку коју нам САД континуирано пружају у остваривању пуноправног чланства у Европској унији, као нашег стратешког циља.

- Надам се да ће САД наставити са активном подршком нашој земљи у остваривању тог циља, без обзира на изазове са којима је сама Европска унија тренутно суочена. - каже Дачић.

Поручио је да Србија остаје спремна за даље јачање билатералних односа у свим областима које могу дати додатни квалитет и садржину нашој сарадњи, као и за наставак интензивног рада на јачању економских веза и на привлачењу инвестиција из САД, након окончања актуелне кризе изазване пандемијом корона вируса.

Једну од важних спона са САД представља, како је навео, и српска дијаспора за коју каже да је оставила значајан траг у САД и представља додатну вредност у градњи наших будућих односа.

Навео је да је последња деценија 20. века донела и најтежи период у српско-америчким односима, што је свеукупно кулминирало прекидом дипломатских односа 25. марта 1999. године услед оружаног сукоба између НАТО и тадашње СР Југославије.

- Ово је несумњиво представљало најнижу тачку у скоро 140 година дугој српско-америчкој историји. - навео је Дачић.

Да ли ће напредњаци штоповати време пензионерима? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА