Најновије

ДЕФИНИТИВНО ОСТАЈУ: У луксузном хотелу у Београду одржан панел за запошљавање азиланата! Поручују: Они ће добити све, а ви Срби се снађите

Како ће изгледати нутли миграциони салдо у пракси, па једноставно као и свуда у Европи мигранти ће долазити у нашу земљи и биће спремни да раде за мање плате. Екстремно-либералне невладине организације уз сарадњу са представницима државних институција су у хотели Зира већ организовала пројекат за запошљавање миграната и азиланата.

Мигранти (Фото: Јутјуб)

Иако власти и НВО сектор сада демантују да планирају насељавање миграната и тврде да се ради о лажним вестима, доказа да се планира досељавање миграната има и превише.

У оквиру АПЦ/ЦЗА међународног догађаја „Дани интеграције 2019.“, у Хотелу Зира, а у оквиру пројекта „Support to asylum seekers and persons granted protection in entering the labor market” (срп. Подршка тражиоцима азила и особама које траже заштиту при уласку у тржиште рада) у Србији, који финансира Швајцарска Конфедерација, Државни секретаријат за миграције (СЕМ),

АПЦ је организовао панел „Приступ запошљавању избеглицама и азилантима у Србији: искуства, изазови и научене лекције ”, окупљајући међународне и домаће практичаре на пољу интеграције и запошљавања избеглица.

Међу панелистима били су представници државних институција, послодаваца, избеглица, локалних и страних организација цивилног друштва и локалних власти (нпр. Завод за запошљавање, локалне филијале из Лознице, послодавци ресторан „Два штапића“, фабрика производње хране „Froneri“, UNHCR, JRS, People in Need, Liga za ljudska prava, Vaša prava, Menedek Hungary, Conzirtio Italiano Solidarieta – ICS -Ufficio Rifugiati, Beogradska otvorena škola – BOŠ, NIRAS, i dr.)

Неки од најистакнутијих закључака који су произишли са панела били су: постоји велики потенцијал и вредност у томе да избеглице постану активни и прогресивни део наших друштава и тржишта рада; није довољно само помоћи избеглицама да добију послове, морамо да креирамо простор за интеркултурални дијалог и међусобно разумевање у оквиру локалне средине; самозапошљавање и предузетништво су врло битни за стварање избеглица који су самостални и у стању да допринесу локалној средини и постану њен интегрални део, док држава мора да обезбеди више прилика да се то и оствари.

Многи други учесници поделили су своје искуство, а мноштво мисли било је везано за заштиту радника, обуку и спречавање експлоатације. Такође је подвучено да ми као домаћини у локалним заједницама не смемо заборавити радна права избеглица, осигурати им легалан статус на послу и избегавати да у будућности избеглице доведемо у ситуацију да имају тешке проблеме, постану бескућници и сиромашни слој становништва без права на пензију и социјалну заштиту.

Након панела и ослањајући се на пројекат “Support to asylum seekers and persons granted protection in entering the labor market” и на дугогодишње искуство АПЦ/ЦЗА у запошљавању избеглица и тражилаца азила, АПЦ/ЦЗА је довршио препоруке институцијама / послодавцима / систему, а за унапређење / побољшање запошљавања избеглица и азиланата који су подељени партнерима. Скуп је одржан 6 децембра 2019. године. У аутентичност вести и планове НВО да запошљавају мигранте у Србији  што су обајвили и на свом сајту, можете се уверити на њиховој страници azilsrbija. rs.

Албанија постаје азил за џихадисте, више о томе ОВДЕ!

Извор: azilsrbija.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА