Најновије

ШИПТАРИ ДА ДИГНУ СПОМЕНИК ВУЧИЋУ?! Док се председник иживљава на грађанима Србије, такозвано Косово постаје права држава

У јеку борбе против пандемије, тзв. Косово би требало од 20. априла да и званично више не буде део регулаторне зоне "Електромреже Србије".

Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

Оператор система трансмисије и тржишта електричне енергије лажне државе Косово и албански оператор преносног система објавили с, 3. децембра 2019. да су у Тирани потписали уговор о успостављању регулаторног блока енергетског система Косово - Албанија, што је директно кршење Бриселског споразума, пишу "Вечерње новости".

Европске мреже оператора преносних система електричне енергије ових дана разматрају могућност да се територија Косово издвоји из регулаторног блока "Електромреже Србије" и припоји се албанском регулаторном блоку. Одлука се очекује већ током следеће недеље.

Стручњаци у Србији говорили су да је овим грубо прекршен договор из Бриселског споразума. Јер он предвиђа да лажна држава Косово буде засебна енергетска контролна област, али уз услов да се формирају две српске компаније на северу Косова. Оснивачи ових предузећа били би "Електропривреда Србије" и Заједница српских општина, која до данас није формирана. Споразум који је потписан у Тирани урађен је уз знање Европске мреже оператора преносних система електричне енергије. Што и не чуди, јер ову организацију политика најмање занима, пише лист.

Како је, после потписивања уговора, изјавио Јанез Копач, директор Секретаријата Енергетске заједнице, највећи проблем између ЕМС и КОСТТ је тај што су се нагомилали велики међусобни дугови. А, како је Србија лидер у свом блоку, има и задатак да на нивоу производње струје испрати било какав минус или дефицит енергије. Тако је морала да ради и за све губитке које направи тзв. Косово. Србија је сваки пут морала да покрије трошак слабије производње електричне енергије у КОСТТ.

Наша земља, сматрају српски стручњаци из области енергетике, већ дуго не рачуна на струју са територије Косова. Они су и тако мали произвођачи. Електране су прилично старе, не зна се ни у каквом су тачно стању. Њихов потенцијал лежи у угљу. Ипак, Србија има довољно струје и без енергије са самозваног Косова.

Ко је лупио шамар српском режиму сазнајте ОВДЕ!

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА