Најновије

ВУЧИЋ ОДБИО МОЛБУ СИНОДА СПЦ! ЦРКВЕ БЕЗ ВЕРНИКА: Молим патријарха Иринеја да службе током Васкрса буду одржане без присуства људи (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић је рекао да му се чини да у последња 24 сата постоје неке охрабрујуће вести када је реч о епидемији и да је страховито важно да се одржи дисциплина током предстојећег викенда.

Александар Вучић (Фото: Predsednik.rs)

Александар Вучић је замолио пензионере, нарочито у урбаним срединама, да се стрпе још мало и да покажу снагу јер је вирус и даље велика опасност и прилично је снажан.

"И молим их да поштују мере које је влада Србије донела. Разговарали смо око Васкрса и свега другог, не можемо да правимо изузетке. Наш је посао да штитимо животе људи и поново ћу да позовем патријарха Иринеја да га замолим да службе буду одржане, али без присуства људи", рекао је председник Србије.

Истакао је да је сигуран да ће све телевизије бити заинтересоване за директне или одложене преносе, да би људи могли да погледају литургију и моле се Богу, а да притом сачувају своје животе.

Како је додао, види да се тако понашају и припадници српске цркве у окружењу и воле би када би такву одлуку донела и црква у Србији.

"Држаћемо се слова закона, нећемо ометати свештенике и владике у спровођењу литургије", рекао је председник.

Србија помогла Српској на различите начине 

Вучић је рекао да је са Милорадом Додиком разговарао о односима Србије и Бих, као и о односима Србије и РС. 

Додаје да је Србија помогла Српској на различите начине, да је од почетка дозволила извоз дефицитарне робе и да је пружила значајну подршку у виду медицинских апарата и заштитне опреме. Најавио је још значајнију подршку у наредним данима која ће се састојати из стотине хиљада рукавица и заштитних маски, као и у новим респираторима.  

Навео је да ће сви у свету бити у тешкој ситуацији када је реч о економији, али да је прва процена ММФ-а да ће Србија ту кризу поднети нешто лакше него остали захваљујућу монетарној и фискалној припремљености. Ипак је рекао да то не значи да ће бити лако.  

Како каже, у тешким условима Србија и српске банке биле су спремне да да откупе обвезнице РС. 

Вучић је рекао и да има добру вест из економије. Истиче да је средином марта на званичној евиденцији било 10.839 отпуштених радника, а да је од краја марта, када су мере Владе најављене, до 3. априла запосленост порасла за скоро 9.000, што значи да је непуних 2.000 људи остало без посла.  

Навео је да је срећан и захвалан приватницима јер су показали одговорност. 

Председник је попздравио народ у РС и читавој БиХ и рекао да се показало добро што смо у овим тренуцима сви заједно.  

Додик захвалио на помоћи 

Милорад Додик се захвалио Александру Вучићу и Ани Брнабић. Рекао је да је дошао на састанак да их упозна са стањем у РС и о мерама које су предузете.

"Да се захвалим за помоћ из Србије и затражим додатни контигент, што је одобрено у погледу респиратора и друге помоћи из Србије", навео је.

Истакао је да би без Србије РС теже поднела и решавала кризу јер је отежан систем набавки материјала.

Каже и да је Србија најавила оспежну помоћ привреди и да Српска то прати и покушава да уради све што може да олакша ситуацију у приватном сектору.

"Наше могућности су везане за буџет РС и неке могућности које смо обезбедили преко ММФ-а", рекао је Додик.

Истиче да ће се учинити све да се одржи запосленост и да за сада постоји добро разумевање послодаваца јер је од почетка кризе отпуштено само 800 радника од чега је 500 на одређено време.

Када је реч о обележавању Васкрса, Додик је рекао да се налазимо у ванредним околностима и да не смемо због љубави рпема цркви и вери да дозволимо да се вирус прошири.

"Мислим да смо усагласили мере у РС и Србији, да продужимо период трајања полицијског часа и забране окупљања, реко је Додик.

Замолио је све ернике да то разумеју и да љубав према Васкрсу и вери искажу традиционално, у оквиру породице и да поштују све мере које државни органи донсе.

Истакао је и да види добар приступ у Црној Гори где српска црква позива вернике да не долазе у цркву, а да ће бити одржане службе.

"То је пример на који се може деловати, да се елиминише могућност ширења епидемије", навео је Додик.

Прочитајте ОВДЕ зашто не престаје хајка на митрополита Амфилохија.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА