Најновије

ВУЧИЋ: Победићемо, подржавам лекаре, разговараћу поново са патријархом (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић каже за РТС да ће заједно са грађанима победити ову кризу. Најављује да ће полицијски час трајати од петка у 17 часова до уторка у 5 ујутру. Најављује да ће и пензионери од следеће недеље моћи да се крећу у току полицијског часа. Покушаће, каже, да и данас разговара са партијархом и делом Синода.

Вучић (Фото: predsednik.rs)

Александар Вучић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да је смрт хирурга Миодраг Лазића који је преминуо од коронавируса огроман губитак за нашу земљу.

"То је велики човек који је био са српским народом од Крајине, до лечења наших људи на Косову и Метохији. То је један од људи који се највише обрадовао изградњи нишког Клиничког центра. Био је пун оптимизма, пун енергије, али ја не бих рекао да он није издржао. Он је издржао оно што многи нису. Он је био јунак у овом времену. Како је сам рекао у опроштају 'Нисам се крио, испрсио сам се, стао сам испред свих'. Он је носио и Клинички и Ургентни центар у Нишу", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, у Ниш се шаљу и додатни тимови из свих области, оних који треба да дезинфикују, да помогну институцијама.

Председник је истакао да му је изузетно драго што је др Кон остао у Кризном штабу,

"Реч је о једном дивном човеку", нагласио је Вучић.

Пожаревац постаје велика мука 

Ако се погледа мапа Србије, тачно 29,6 посто од тестираних су имали симптоме, али и асимптоматских.

"То говорим о Нишу. У Ћуприји је даље најтеже стање по том питању. У Свилајнцу смо имали и смртни случај ноћас. Доле ка Лесковцу се нешто за нијансу смањује. Крушевац, Варварин и Ћићевац су нам постали жариште. Пожаревац постаје велика мука, дивим се лекарима у Пожаревцу, медицинским радницима, спремачицама. Исток, југ и југоисток постају право жариште. Неупоредиво је боље на западу и у централној Србији", казао је председник.

Нигде, наводи, није добро док имате иједног зараженог, али су ствари итекако под контролом у Крагујевцу, све више под контролом у Чачку, у Краљеву.

"Милановац још има проблема, говоримо о Моравичком округу. Ту су ствари добрим делом под контролом, као и у Војводини. Београд је у просеку, што значи да смо успели да постигнемо одређене резултате у Београду. Али то није довољно", казао је Вучић.

Болнице су нам препуне 

Оно где имамо проблема су, додаје, тачно крајеви где су нам стигли људи из иностранства. "Била је и непажња или то што су људи мислили да се то њима неће догодити", истакао је Вучић.

Наше болнице су, каже, препуне. 

"Ми смо отворили нову зграду Клиничког центра у Нишу, она има 700 кревета, а први дан смо напунили са 100 људи. Кад буде дошло до 600 људи, ми више немамо болница у Нишу. Ми у Београду више немамо болница, тражимо девету и десету. Од сутра или прекосутра иду у Ортопедску болницу на Бањици", изјавио је Вучић.

Свој посао обављају, истиче, поштено и труде се да сачувају животе.

"Ја сам разговарао са председником Си Ђинпингом. Нисам имао никада част да разговарам са њим телефоном. Он је говорио све најлепше о Србији, ја сам га молио да нам дозволе да купимо још медицинских апарата. Не зато што нам недостају, већ желим ја да будем сигуран. Разговарао са др Коном и Даријом Кисић Тепавчевић, и ја сам им рекао да оно што је наша дужност ми ћемо то да испунимо, макар то морали ‘да родимо’. Ја сам добио уверавања кинеског председника да ће размотрити моју молбу. Тако да је очекујем, ако све крене по злу, а ја не мислим да ће тако ићи. Могли сте да видите код мене, уз сву забринутост, и део који је оптимистичан", рекао је Вучић.

Објашњава да ако крене најгоре ми морамо да имамо све.

"Јер код нас не сме да се догоди. Ово су реалнији бројеви да имамо оволико заражених, чим тестирамо више. Задовољан сам. Људи се сада тестирају у домовима здравља", истакао је председник.

Застрашујући непријатељ

Наш непријатељ је, каже, застрашујући.

"Наш непријатељ је вирус, а не онај који се бори против вируса, који покушава да помогне народу, да спасе животе пензионера. У Геронтолошки центар у Нишу нам је ушла корона. Надамо се да они који имају асимптоматску заразу или они који имају лакшу слику да неће доћи до тешке. А страх нас је за те људе, јер знам они који су долазили, преко ноћи се промени", навео је Вучић.

Најава забране кретања од петка од 17 до уторка у 5 ујутру

"Ја мислим да ће одлука бити за пола дана, али да људи могу и на Велики петак да све набаве, од петка од 17 сати, до уторка у 5 ујутру", казао је председник.

У суботу је, каже, разговарао са патријархом и имали су другачији договор.

"Шта год да кажем бићу распет од дела јавности. Покушаћу да разговарам са патријархом и са делом Синода, али немојте да имате сумњу, подржаћу лекаре и живот, али нам не пада на памет да хапсимо владике и свештенство. То нам не пада на памет да радимо не знам шта да се догоди", навео је председник.

Узда се, каже, у патријарха српског господина Иринеја и молиће га.

"Клечаћу пред њим да разуме ово чему се надамо као држава. Ако наше молбе не уроде плодом, обавестићу вас каква је наша коначна одлука по том питању", изјавио је председник.

Деца са аутизмом могу напоље у било које време 

Деца са аутизмом моћи ће да изађу у било које време.

"Што се пензионера тиче наравно да после месец дана боравка у својим становима и кућама, губе стрпљење и тешко им је, али смо њихове животе у највећем делу сачували. Они морају да знају да је ризик и када оду у продавницу. Највише их је изашло око 158.000 протеклог викенда. Много сам срећан због тога јер су они одговорни и дисциплиновани људи. Ми сад тражимо начин како да им омогућимо да бар три пута недељно изађу напољу", истакао је председник.

Идеја је, објашњава, да се у три дана издвоји осам сати за пензионере, а да то мора да буде у оквиру полицијског сата.

"Они могу сами да буду, али не у сат или два да не би била велика гужва. Морамо да издвојимо комад од шест или осам сати. А да кажемо свакоме да је максиимално пола сата и до 300 метара од куће. Та мера може да се очекује следеће недеље. Мораћемо и ту да их заштитимо. Свакоме ко нема маску од пензионера гледаћемо да их обезбедимо, хируршке или епидемиолошке. Молићемо их да не ризикују", навео је Вучић.

Драстична помоћ приватном сектору

Када је реч о економској кризи изазваној коронавирусом, председник је рекао да је то највећа криза у последњих 100 година.

"Када видите да ће економије попут Италије и Шпаније, Немачка има пад од 7,2, а да ће Србија да има пад од око минус три, што је на европском нивоу први или други. То је зато што смо добро припремљени. Имамо одличну Народну банку, имамо одличне јавне финансије, добре резерве девизне. Нама ММФ нуди милијарду да узмемо, на око три посто, то нама није потребно у овом тренутку. То показује да ће Србија успешније од свих других да се носи са овим. Када очекујете да будете у минусу свакако, а очекивали сте да имате 4,5. Имаћемо проблеме, али ћемо лакше да пребродимо кризу", напомиње председник.

Драстично ће, наводи, бити помогнут приватни сектор.

"Пензионери могу да очекују 11.700 динара, 10. или 12. маја. Већ има првих компанија које се јављају Фонду за развој. Снажићемо и јачаћемо 'Ер Србију' која нас је буквалнно спасила и хиљаде наших људи вратила у земљу. А замислите шта бисмо радили да немамо своју компанију. То ћемо исто да радимо и са другим нашим компанијама", нагласио је Вучић.

Председник је најавио и ширење државних предузећа у земљама региона.

Не постоји, додаје, други циљ и жеља, сем како да се помогнемо људима.

"Молим их да буду дисциплиновани. Кад вам ја кажем да постоји трачак оптимизма, онда знајте да постоји и више од тога. Кад вам ја кажем да ћемо бити у пет најбољих, онда знајте да ћемо бити у три најбоља. Увек кажем горе него што ће стварно да буде. Ја видим и имам трунку оптимизма. Предаја није опција, победићемо све ово. Изборићемо се заједно и победићемо и брже него што многи мисле", закључио је председник.

Ратни дневник доктора Лазића прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА