Најновије

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР ГОДФРИ: Српско-америчка сарадња постаје важнија него икад

Не слажем се са онима који кажу да је Влада Србије увела актуелне мере у политичке сврхе, а не због борбе против ширења пандемије вируса Цовид-19, каже амерички амбасадор у Србији Ентони Годфри.

Ентони Годфри (Фото: Јутјуб)

- Мере су рестриктивне, али разумне и подржане од стране научника - рекао је Годфри.

Амерички амбасадор тако је одговорио на питање Тањуга како види коментаре да су мере које Србија спроводи у борби против вируса Цовид-19 заправо суспензија демократије.

- Чуо сам критике о томе да мере Владе Србије, у циљу спречавање ширења вируса, заправо нису у том циљу, већ у политичке сврхе. Ја не сматрам да је тако. Видим да је Влада Србије усвојила веома стриктне, али такође веома разумне мере које подржавају научници. - нагласио је Годфри током онлајн конференције "Српско-амерички односи пред изазовима ЦОВИД-19".

Годфри је позвао све да поштују мере владе у Србији како би се, каже, "превазишао пик ове кризе што је пре могуће".

Додао је да је потребно да сви заједно раде, укључујући и међународну заједницу, "и да оставимо ову кризу иза нас".

Ново поглавље у односима

Упитан да прецизира шта је подразумевао под тим да Србија и САД улазе у ново поглавље српско-америчких односа током ове кризе и након ње, Годфри је рекао да је хтео да каже управо то што је рекао, те да САД раде на томе како на најбољи могући начин да подрже Србију и Западни Балкан да изађу из кризе.

- Реч је и о подршци Европске банке за обнову и развој, о развоју финансијске корпорације, наставку развоја институција, а све у циљу како би Србија могла да одговори на сличне изазове и кризе. - навео је он.

Амерички амбасадор каже да српско-америчка сарадња постаје важнија него икада раније, наводећи да ће обе земље превазићи кризу са Цовид-19 што је пре могуће.

Годфри је казао да су и пре кризе САД и Србија заједно радиле да ојачају позицију Србије и поручио да ће се са тим наставити.

- Ми делимо исти циљ да Србија и САД изађу из ове кризе јаче него икада - рекао је Годфри и захвалио што је српска влада, након што су затворени међународни летови, помогла у враћању америчких држављана, те подсетио на своју јучерашњу изјаву да ће Србија и САД радећи заједно победити Цовид-19 и да ће то водити у ново поглавље српско-америчких односа.

Он је подсетио да је Конгрес одобрио 2,7 милијарде долара за помоћ државама које се суочавају са корона вирусом и напоменуо да ће и Србија добити један део средстава.

Помоћ ЕУ и Русије

Годфри је казао да није забринут због помоћи Русије и Кине Србији, већ да је срећан због тога, као и због помоћи коју Европска унија такође пружа у овим тренуцима.

- Грађани Србије треба то да разумеју као јак сигнал да је Европа посвећена Србији и у овим тренуцима. Стратешки циљ остаје да Србија псотане део ЕУ, председник (Александар) Вучић је посвећен, а ми смо ту да помажемо колико можемо - рекао је Годфри.

Он је навео да је позиција Србије у овим тренуцима веома добра, наводећи да има стабилан банкарски систем и снажну фискалну политику.

Стајерс: Изазовно време

Конгресмен САД Стив Стајерс и Копредседавајући српског кокуса осврнуо се на односе Београда и Приштине и поновио да је важно да косовска влада укине таксе како би се наставили преговори.

- Ово је изазовно време у свету са којим се суочавамо. Али сада такође имамо сјајну прилику, поред постојећих изазова, да допринесемо миру. Заиста ценим шта је српска влада учинила у повратку Американаца који су били у Србији током кризе Цовид-19. То је додатни доказ изузетних односа које постоје између САД и Србијe, рекао је Стајверс - закључио је он.

Усташки графити на споменику жртвама злочина! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА