Најновије

ДАЧИЋ ПОСТАВИО ПИТАЊЕ ЗАПАДУ: Колико пута у Србију треба дођу Путин или Си, да би дошао Трамп?

Односи са САД остају један од најважнијих приоритета Србије, каже српски шеф дипломатије Ивица Дачић, који је поручио да је Србија спремна за јачање сарадње у свим областима.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Дачић је на онлајн конфетенцији посвећеној односима Србије и САД у време пандемије корона вируса казао да Србија жели да остане стабилан партнер и носилац регионалне стабилности.

- Надам се да ћемо подићи и динамику нашег политичког дијалога, односно, посете на највишем нивоу. Последња посета америчког председника је била 1980. године, био је то Џими Картер. Мислимо да је време за поновну посету председника САД - рекао је Дачић.

Упитао је и "колико пута у Србију треба да дођу Владимир Путин или кинески председник Си Ђинпинг, да би дошао амерички председник?", наводећи да је то практично питање пошто се, како каже, спољна политика заснива пре свега на интересу.

Он је захвалио на доприносу САД у дијалогу између Београда и Приштине.

Дачић је навео да је данас највећи део спољне политике, па и унутрашње, борба против корона вируса, додајући да се Србија труди да својим приступом и мерама да свој допринос тој борби.

- Мере које смо донели имале су за циљ успоравање раста корона вируса како би наш здравствени систем могао да пружи помоћ свима. Ограничили смо кретање особа, формиране су ковид амбуланте и центри за опоравак пацијената са лакшом клиничком сликом - рекао је Дачић.

Шеф дипломатије је указао да је према последњим подацима у Србији до сада преминуло више од 100 особа од последица корона вируса.

Подсетио је и на сет економских мера како би се заштитита привреда, али и стабилизовало стање на тржишту рада.

Нема држављана Србије заробљених на аеродромима

Министарство спољних послова је, каже Дачић, помогло грађанима да се врате у земљу, али и приликом набавке медицинске опреме и транспорта.

- Организовали смо 29 хуманитарних летова, тај број се стално мења, више од 8.000 људи је враћено што авионима што у сопственој режији. Више нема држављана Србије који су заробљени на аеродромима или на границама - рекао је Дачић.

Наводећи да је видео на CNN-у да ће мере социјалног дистанцирања у САД важити од 2022. године, Дачић је казао да све то говори да ће последице бити доста тешке и дуге, те да је зато важно да се сви оспособимо за живот у условима вируса.

Из Комесаријата за избеглице покушавају да заташкају лажима! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА