Најновије

ДРАМАТИЧНО У ЗАЛИВУ: Иранска морнарица опколила америчке ратне бродове, а онда је уследио страховит одговор! (ВИДЕО)

Америчка морнарица тврди да је готово десетак иранских бродова извршило "опасне и узнемирујуће прилазе" надомак неколико америчких бродова који су у среду били ангажовани на вежбама у Персијском заливу.

Драматично у Заливу (Фото: принтскрин)

Према изјави Централне команде америчких морнаричких снага у Бахреину, 11 пловила морнаричких снага Иранске револуционарне гарде (ИРГЦН) у среду су опколили неколико америчких ратних бродова ангажованих на вежбама у северном Персијском заливу.

- ИРГЦН бродови су више пута пролазили испред и иза америчких бродова изузетно близу и при великим брзинама - каже се у саопштењу, напомињући да су неки прошли унутар 50 метара од прамца експедиционог мобилног базног брода "USS Levis B. Puller"  и на 10 метара од "USCGC Maui", пресретача обалске страже САД, класе "Исланд".

Остала америчка пловила били су ракетни разарач "USS Paul Hamilton", патролни бродови "USS Firebolt" и "USS Sirocco", пресретач обалске страже "USCGC Vrangell". Морнарица напомиње да су били ангажовани у операцијама у међународним водама са хеликоптерима америчке војске  "AH-64E Apache".

Разарач са вођеним ракетама "USS Paul Hamilton" (DDG 60)  спроводи заједничке операције интероперабилности ради подршке поморској безбедности у зони операција Пете флоте САД. Према америчкој морнарици, њихове посаде издале су вишеструка упозорења преко радија, експлозијама са бродских звучника и са далекометним звучним разгласима, па је иранским бродовима требало отприлике сат времена да схвате поруку и да се повуку.

- Опасне и провокативне акције ИРГЦН-а повећале су ризик од доношења погрешне одлуке и судара, нису у складу са међународно признатом Конвенцијом о међународним прописима за спречавање судара на мору правилима на путу или међународно признатим поморским обичајима, и нису у складу са обавезом поштовања међународног права да поступају у складу са поштовањем безбедности других пловила у том подручју - јавила је америчка морнарица.

Видео снимак који америчка Пета флота дели на друштвеним мрежама приказује два иранска пловила која пролазе испред неколико америчких ратних бродова, који у одговору на то шаљу бучна упозорења путем разгласа.

САД изводе војне операције у Персијском заливу од краја марта, а јуришни брод "USS Bataan" и његова бојна група стигли су у Залив почетком априла. То подручје је постало међународна тачка сукоба, јер се налази између регионалних ривала Ирана и Саудијске Арабије, од којих је последњи савезник САД, а велики део светске трговине нафтом пролази овим пловним путем, кроз Песријски залив и Хормушки пролаз.

Хафтарове снаге осуле ватрени огањ на гнездо плаћеника! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА