Најновије

ХРВАТИ ПОНОВО ДИВЉАЈУ: Усташки графити на споменику жртвама злочина! Ово је постала редовна појава

Непознати починиоци су између 12. и 13. априла графитима ишарали споменик жртвама усташког масакра у селу Бански Грабовац код Петриње.

Усташки графит (Фото: Јутјуб)

Осим на металним плочама на споменику усташки графити исписани су и на постољу где се полажу венци.

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оценио је да исписивање усташких графита у банијском селу Бански Грабовац одавно постала редовна појава у Хрватској.

- На споменику жртвама усташког терора црним спрејом исписане су србомрзачке и монструозне поруке ''Србе на врбе'', ''За дом спремни'', усташко слово ''У'' ''Поздрав из Петриње'', и ''ХОС'' - навео је Линта достављеној медијима.

Графити су се појавили у селу код Петриње у којем су од 24. до 26. јула 1941. године усташе извршиле стравичан покољ и масакр 1.285 Срба из Банског Грабовца и околних села, а Линта каже да су "усташке снаге и за време пандемије корона вируса наставиле да шире дивљачку мржњу према преосталим Србима и свему што је српско".

- Широм Хрватске могу се видети десетине хиљада усташких и нацистичких графита и порука мржње чији је циљ ширење страха међу малобројним Србима, величање злочиначке усташке идеологије, рехабилитација НДХ и усташког покрета и негирање геноцида који је почињен над српским народом током Другог светског рата - навео је Линта.

Апсолутно је јасно да власт неће пронаћи налогодавце и починиоце овог злочина мржење, каже Линта а као главни разлог наводи чињеницу да је "усташтво и НДХ стварни темељ данашње Хрватске а не антифашизам како то хрватски званичници повремено говоре због међународне заједнице".

Две фармацеутске куће најавиле вакцину за Ковид-19! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА