Најновије

ШИПТАРИ СЕ РАЗМИЛИЛИ ГОРЕ ОД ВИРУСА, ЊИХОВЕ ИГРЕ БЕЗ КРАЈА: Тачи пише писма, Мустафа саставља владу, Харадинај је враћен у игру, а ЗСО је...

Док се читав свет бори са коронавирусом, приштински политичари поред тога воде битку на још једном пољу - оном за власт.

Аљбин Курти (Фото: kryeministri-ks.net)

Након пада такозване косовске владе на чијем челу је био лидер "Самоопредељења" Аљбина Курти, и то после непуна два месеца, нова тема је на столу - ко ће формирати нову владу?

По свој прилици, то би могао да буде доскорашњи Куртијев коалициони партнер, Демократска странка Косова (ДСК) Исе Мустафе, која је практично оборила владу чији је део била.

Међутим, ових дана су у игру су уведени и стари играчи, Алијанса за будућност Косова (АБК) Рамуша Харадинаја и Иницијатива НИСМА Фатмира Љимаја, које би могле да буду потенцијални партнери ДСК у будућој власти. Штавише, говори се и о могућности да се разговара са мањинским странкама што су, између осталих, и представници Срба.

Тако би се ове две странке и њихови лидери поново вратили у институције, у којима су на функцијама били и у претходном сазиву, додуше са сада опозиционом странком Демократска партија Косова (ДПК) на чијем челу је Кадри Весељи.

Све у свему, врло је "живахно" на Косову и Метохији, где тамошње политичаре ништа није могло да спречи у томе да не праве политичку усред здравствене кризе, а апели, сугертије и молбе са свих страна нису превише помогле.

До овог тренутка, нико не може ни да претпостави на који начин ће се ова ситуација распетљати, јер су све опције у игри, од тога да Курти покуша поново да састави већину, преко тога да ДСК преузме власт, до опције да се, ако ништа друго не успе, организују још једни ванредни парламентарни избори и то пола године након прошлих, такође ванредних.

Тачи пише писма Куртију

Врло брзо пошто је влада пала, председник геноцидне творевине Хашим Тачи написао је лажном премијеру премијеру Куртију писмо, и то не једно, него чак три. У сваком од њих тражио је име мандатара за састав нове владе. До сада га, међутим, није добио, с обзиром на то да Курти на ова писма практично не реагује.

Из тог разлога, Тачи је чак и упозорио да ће предузети нове кораке пратећи уставна овлашћења, како би нова влада што пре могла да буде формирана. Са друге стране, Курти сматра да Тачи једино кршењем Устава може да формира нову владу, док се он и "Самоопредељење" залажу за расписивање нових избора након сузбијања кризе изазване корона вирусом.

- Одговорићемо на позив чим се створе услови за одговор - рекла је потпредседница "Самоопредељења" Арберие Нагавци.

ДСК у ниском старту

Међутим, док Курти чека да корона прође, залет за састав нове владе на КиМ хватају његови досадашњи сарадници из ДСК, странке која би могла да буде окосница нове већине у косовском парламенту, и из чијих редова би мога до дође следећи косовски премијер.

Како је пренела "Газета еxпрес", први човек ове странке Иса Мустафа рекао је да је од своје партије добио "зелено светло" за формирање коалиције са Харадинајевом АБК и НИСМА Фатмира Љимаја, како би формирао нову владу..

Осим њих, наводно ће разговори бити обављени и са мањинама, тачније Српском листом која има свих 10 посланика у парламенту окупиране српске покрајине, као и представницима других мањинских странака, који такође имају 10 посланика.

Међутим, све ово ће се десити тек када ДСК добије зелено светло као другопласирана странка да именује мандатара. До тада све је, бар формално, на чекању.

ЗСО поново "у игри"

Упоредо са причом да би ДСК могао да буде окосница косовске владе, у јавност се вратила и малтене заборављена Заједница српских општина (ЗСО). Случајно или намерно, о њој је говорио баш лидер ове странке Иса Мустафа, који је казао да то питање "може бити на столу током разговора Београда и Приштине, јер је Косово преузело ту обавезу".

И то заиста јесте тако, јер је формирање ЗСО договорено Бриселским споразумом који су Београд и Приштина потписали у априлу 2013. године.

Међутим, занимљив је моменат у коме се она враћа на дневни ред, после неколико година потпуног игнорисања од стране приштинских власти, и у тренутку када се спекулише да би ДСК могао, између осталог, и са мањинама на КиМ (а српска је највећа) да разговара о будућој влади.

Нико неће Тачијеву странку

Једина ствар која се, бар за сада, чини извесном, јесте да нико не жели сарадњу са ДПК, чији је оснивач Хашим Тачи, а коју тренутно води Кадри Весељи

ДСК у овој фази има само један услов, а то је да та странка неће ући у коалицију са ДПК - рекао је заменик председника ДСК Љутфи Хазири.

Међутим, огласила се и Весељијева странка која, изгледа, ни сама не види са ким би евентуално могла да сарађује у перспективи због чега, како тврде њени функционери, остаје у опозицији.

Влада лажне државе пала је 25. марта, када је изгласано неповерење Аљбину Куртију и његовом кабинету.

Да ли ће Запад да сруши Вучића зато што је одбио ММФ, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА