Најновије

АНГЕЛА МЕРКЕЛ ПРЕТИ! Немачка планира строжа правила за давање држављанства

Како добити немачки пасош? По правилу, странац мора да живи осам година у Немачкој да би могао да поднесе захтев за добијање држављанства. Убудуће би и искреност требало да буде важан критеријум.

Ангела Меркел (Фото: Јутјуб)

Странцима који су приликом уласка у Немачку дали погрешна имена или земље порекла биће отежано добијање немачког држављанства. По нацрту измена закона које је сачинило Министарство унутрашњих послова Немачке - време проведено у Немачкој с лажним идентитетом више се неће рачунати.

Ово је важно јер странци у Савезној Републици Немачкој морају да живе дуже од осам година пре него што се могу да поднесу захтев за немачки пасош.

“Правни систем који себе озбиљно схвата не сме да награђује оне који га не поштују. У супротном се подстиче кршење закона, дискриминише понашање оних које се придржавају закона и тако поткопавају предуслови за његову ефикасност", каже се у образложењу предлога закона.

Лагање због опасности од депортације

Разни су разлози за прикривање стварног идентитета или порекла: На пример, депортација је тешко могућа ако дотично лице нема папире и ако није позната његова матична земља. Поред тога, шансе потражилаца азила да добију заштиту у Немачкој знатно се разликују - у зависности од земље порекла.

Предлогом закона такође је предвиђено да они који се лажно представе не смеју добити ни дозволу за привремени боравак, нити после тога (неограничену) дозволу за насељавање. А ово последње је неопходно да би се добило немачко држављанство. Сходно томе „утврђивање идентитета и држављанства биће обавезни предуслов за издавање дозволе за насељавање".

Погођена су и деца странаца

Још један пасус који би требало да се мења тиче се деце „фалсификатора идентитета". По важећем закону, деца рођена у Немачкој чији су родитељи странци немачки пасош углавном добијају од рођења - под условом да један од родитеља живи најмање осам година у земљи.

Ако се испостави да је један од родитеља обмануо власти у вези са својим идентитетом, деца ће такође изгубити немачко држављанство. Међутим, ово би требало да односи само на децу до пет година старости. Остали изузеци су, на пример, ако је један родитељ немачки држављанин. Притом је такође на снази правило да - ниједно дете у Немачкој не може бити без иједног држављанства.

Нацртом закона се такође планира да особе које у Немачкој добију азил или заштиту у складу са Женевском конвенцијом о избеглицама - по правилу не смеју имати више држављанстава. То се односи на око четвртину свих потражилаца азила у Немачкој.

Прочитајте ОВДЕ зашто Бил Гејтс жели да завлада светом.

Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА