Најновије

КРИЗА СЕ ПОЛАКО ПРИВОДИ КРАЈУ: Када ће америчке државе почети попуштање мера?

Неке од америчких држава почеле су да разматрају када би могле да отпочну ублажавање рестриктивних мера уведених због пандемије корона вируса, наводи Ројтерс.

САД (Фото: Pixabay)

Са својим плановима у јавност би могле изаћи дан пошто је председник САД обелоданио смернице за отварање америчке привреде која је претрпела велике губитке због ширења Ковида 19, пише агенција.

Дан након што је изнео план за постепено оживљавање економске активности, Доналд Трамп је позвао своје присталице да “ослободе” три савезне државе, чији су гувернери из Демократске странке.

Тиме је у суштини охрабрио протесте против препорука грађанима да остају код куће да би се спречило ширење корона вируса.

“Ослободите Минесоту! Ослободите Мичиген! Ослободите Вирџинију!”, позвао је Трамп у низу објава на Твитеру. Такође је напао гувернера Њујорка Ендрјуа Куома због тога што је критиковао реакцију федералних власти на пандемију коронавируса, преноси Глас Америке.

“Куомо би требало да проводи више времена радећи, а мање жалећи се. Мање приче, више акције”, твитовао је Трамп и поручио да би “савезне државе требало да више тестирају” на вирус.

Испред резиденција гувернера и локалних скупштина широм Америке, претходних дана су организовани протести против постојећих рестрикција.

Протести су одржани у Охају и Мичигену, као и у Оклахоми, Тексасу и Вирџинији где се окупљају присталице председника Трампа, противници вакцина, присталице права на ношење оружја...,. сви против затварања економије да би се успорило ширење епидемије. Поједини су почели да отворено крше смернице о социјалном дистанцирању.

Међутим, поједини гувернери навели су да им је потребна помоћ Вашингтона да би проширили тестирање на Ковид 19.

Куомо, чија је држава најтеже погођена са више од 600 смртних случајева дневно, оптужио је федералну владу “да пребацује одговорност, уместо новца”.

Гувернер Тексаса, републиканац Грег Абот издао је у петак три уредбе чији је циљ отварање економије, друге највеће у Америци. Абот је рекао да ће отварање бити споро и постепено, а да би одлука о отварању могла да се промени у случају поновног избијања епидемије.

Флорида, држава у којој су на власти такође републиканци, требало би да објави планове о постепеном отварању. Према најавама из Џексонвила – у том граду ће бити отворене плаже и паркови, уз обавезу поштовања појединих рестрикција.

“За потпуно отварање је потребно време, као и промишљени кораци”, објавио је градоначелник Џексонвила Лени Кари на друштвеној мрежи Твитер.

У држави Мичиген, у којој је тешка индустрија најзначајнија привредна грана, гувернерка Гречен Витмер, из редова демократа, изјавила је у петак да се нада да би део привреде могао бити отворен до 1. маја.

Тејт Ривс, гувернер државе Мисисипи, објавио је да планира продужење мере о останку код куће за још недељу дана – с обзиром на то да је важност требало да јој истекне у понедељак 20. априла.

Плаже и језера биће отворене у понедељак, док ће послови који немају изузетан значај моћи да обнове продају путем доставе.

САД су пријавиле више од 680.000 случајева корона вируса, као и најмање 34 хиљаде мртвих, што је највише од свих држава света погођених пандемијом.

Помпео и Лавров разговарали и о укључењу Кине у споразум! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА