Најновије

МОЋНА ПОРУКА ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА СВИМ ВЕРНИЦИМА: "Епидемија је Божија опомена, поуку морамо извући!"

Патријарх српски Иринеј поручио је на васкршњој литургији у Храму светог Саве да доживљавамо велико искушење и да је епидемија корона вируса божија опомена, као и да треба да извучемцо поуку из свега што се сада дешава.

Патријарх Иринеј (Фото: Јутјуб)

Патријарх је истакао да се Васкрс ове године обележава на другачији начин, стицајем прилика, али и допуштењем божијим, у атмосфери велике опасности и страха од вируса који нажалост односи на хиљаде и хиљаде људских живота.

"Треба да се замислимо и размислимо зашто је то Господ допустио", поручио је патријарх.

Подсећа да се у једној апостолској посланици каже да овај свет у злу лежи.

"Ако је било зла у време апостола, садашње време је у много већем злу, него што је то било у доба апостола. И Господ сигурно хоће да нас на овај начин опомене да размислимо о овоме што се дешава са нама и оним што се дешава у свету, а дешавају се страшне ствари, моћници владају овим светом", рекао је патријарх.

Иринеј је истакао да се смисао људског живота свео на неке "велике" интересе, материјалне и друге врсте и да су многи људи заборавили на Бога, као и да виде Бога у делима његовим.

Каже да иако се вирус не види да људи имају огроман страх од њега и да се без обзира на то виде његове велике последице.

Додао је да исто тако када се говори о Богу, многи кажу да би веровали у Бога када би га видели.

Погледајмо, пре свега, на себе и своје биће и свет око нас, који нас окружује и у коме се огледа премудрост и љубав божија, зар не видимо у тим делима присуство и створитеља овога света, поручио је патријарх СПЦ.

"Надамо се да ће ово искушење сада многе људе натерати да размишљају, као и моћне и силне који кроје капу читавом свету да виде да је све оно што они стварају и мисле сујетно и пролазно, а да само остаје Бог и његова истина".

Патријарх је поздравио све вернике који су у својим домовима пратили пренос поноћне литургије преко медија, којима је захвалио на томе што су на тај начин преносили ових дана богослужења.

"Можемо се Богу молити свуда и на сваком месту. Апостол Павле назива породицу домаћом црквом, према томе треба да оживимо и домаћу цркву и породицу нашу, која је нажалост у великом искушењу и на удару сила овога света. Даће Бог да о томе размислимо и већ многи размишљају, да извуку поуку неку из свега овога што се дешава са нама".

Нека Бог буде милостив и отклони ово велико искушење које се назива епидемијом и да благодаримо Господу да нас ослободи овог искушења, казао је патријарх.

Такође, поручује да треба да се вратимо Богу, вером и љубављу, цркви својој и светом причешћу као највећој тајни наше вере.

"Нека би нас Господ све благословио са поздравом Христос васкрсе", рекао је патријарх.

Иринеј је претходно током проповеди указао да је Васкрс наш највећи и најрадоснији празник и да би узалуд били многи празници да није било Христовог васкрсења.

Литургија на Васкрс је први пут служена без верника у Храму светог Савет због полицијског часа који је уведен као мера у заштити од ширења епидемије ковида19.

Др. Дарија Кисић фотографисана на прослави ротаријанаца чији је донатор погодите ко? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА