Најновије

АМЕРИЧКА РАТНА ФЛОТА У КАРИПСКОМ МОРУ: „Помоћ” Венецуели у борби с короном!

Познати амерички план за Венецуелу - „највећи притисак у марту” захуктава се у последњих недељу дана. САД су послале целу флоту, која укључује војне крстарице, бродове, авионе и хеликоптере у Карипско море како би „надгледала Венецуелу”.

Америчка ратна флота (Фото: navy.mil)

САД удвостручују своје трупе у региону и „лансирају ову операцију у борби против трговине дрогом, како би заштитиле Американце од смртоносних илегалних наркотика”, изјављује Доналд Трамп. И додаје: „Нећемо дозволити да нарко-картели искористе пандемију да угрозе америчке животе”.   

Америчка „помоћ” Венецуели  

 

Како Америка образлаже ову акцију? Наравно – као добродушно пружање руке Венецуели, због здравствене кризе. У тренутку када САД добијају бесповратну помоћ од Русије и Кине, од Венецуеле траже смену председника како би скинули санкције и послали хуманитарну помоћ. 

Хорхе Родригез, потпредседник Венецуеле, назвао је ово „покушајем да се скрене пажња” са санитарне кризе која хара Америком. И заиста, Трамп је за ову објаву изабрао управо брифинг о вирусу корона, који би, према процени Вашингтона, могао да изазове смрт од 100 до 240 хиљада Американаца.   

Помпеов план  

Америка је 26. марта, усред глобалне кризе изазване вирусом, решила да изда потерницу за Николасом Мадуром и понуди 15 милиона долара за информације о председнику и његовој умешаности у трговину дрогом.   

Уследио је план који је предложио Помпео – период транзиције у демократију. Према овом плану, Мадура треба сменити, а на његово место поставити привремену прелазну владу – „државни савет”, у коме се неће налазити ни Мадуро ни Гваидо. У супротном, Америка ће пооштрити санкције.  

Ситуација у Венецуели  

 

Амерички првобитни сценарио да обори Мадура, од јануара 2019, није успео. Вашингтон је признао Хуана Гваида за председника земље, међутим, на власти је и даље председник изабран на изборима. И он је тај који предводи земљу под санкцијама и у временима короне, када економска изолација не дозвољава земљи да увезе основну медицинску опрему.  

Међународна заједница, Уједињене нације и небројене невладине организације су беспомоћне. Иако упорно моле да се бар у време кризе укину санкције угроженим земљама као што су Иран и Венецуела, Америка шаље ратне бродове.

Шта је биолошки рат против Русије сазнајте ОВДЕ!

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА