Најновије

ЕПИДЕМИОЛОГ КОН: Ми живимо српски сценарио, дошли смо до пред сам крај...

Епидемиолог доктор Предраг Кон гостујући у јутарњем програму ТВ Прва говорио је о актуелној ситуацији око коронавируса у Србији.

Епидемиолог Кон (Фото: Јутјуб)

Скок у последња два дана јасан показатељ.

- Смањење контаката кроз све могуће активности које су ишле редом. Увођење ванредних мера, промена времена полицијског часа... Ми смо дошли до пред сам крај, изгурали смо четири недеље, одлука о томе да ли ће се уводити још нешто зависи од непосредне ситуације. Последња два дана имамо скок који се јасно види, дошли смо на максимум до сада (160), зависи доста и од данашњег дана. Последња мера је 24-часовни карантин.

Потпуна забрана кретања.

- Зашто се размишља о томе? Вирус ако почне нагло да се преноси и изађемо из контроле ситуације, онда је неминовна последња активност која би спречила било какво преношење вируса. То је због тога што вирус живи у човеку, или изазове болест или смрт, или преболи због имунитета па не наставља да живи. Да би наставио да живи мора да пређе на другог човека. Ако се у периоду инкубације онемогући било каква ситуација у којој би дошло до преношења, вирус неминовно угиба. Остају заражени само они који су до тада имали симптоме. После тога вирус нема где да иде. Одлука о таквој мери неће бити одлука струке, то одмах да кажем. Струка је дала препоруку на почетку, остаје да се види када се спроводе. Ако се спроведу превремено, онда ће се поново појавити вирус, кренуће испочетка, направити нову епидемију, али далеко мање. Битно је то урадити пред сам крај, што је струка објаснила.

Ми имамо "српски сценарио".

- Ми имамо ту срећу да нисмо прва земља која је била на удару, па смо могли да гледамо Италију првенствено. Ако неко мисли да не види италијански сценарио у Србији, он не разуме и не схвата да је то немогуће. Овде би био исти сценарио д ништа није предузето. Ако неко мисли да смо заштићени само границом, грдно се вара. Тежина ситауције се јасно види када дође до колапса здравственог система, зато су ове мере бити неопходне. Историја ће показати, ми ћемо свакако имати "српски сценарио" који је сада у току. Наши бројеви су мањи не због тога што смо суперхероји, или супер народ, "неће нас"... То је директна последица предузетих мера. У том смислу треба сагледавати ситуацију.

Шта су благи симптоми?

- Благи симптоми за нас лекаре су када нема отежаног дисања, када није угрожена размена гасова, оксигенација присутног кисеоника у организму сасвим добра, изнад 95%, све то ми третирамо као благо. Може да има и 39 температуру, неважно је, то је само једна од карактеристика. Све што је испод 38 је благо, чак и да има проблема са дисањем, али да није проблем у размени кисеоника. Постоје хронични болесници, дијабетичари, плућни... Код њих се свака повишена температура схвата далеко озбиљније јер код њих може доћи до наглог погоршања. Систем је постављен на ноге, функционишу Домови здравља, Ковид амбуланте, ради се прва дијагностика, узимање крви, рендген снимања... А онда се одлучује да ли треба да се тестирају или не.

Нема звања епидемиолога.

- Нема више звања епидемиолога, они сада раде у другој линији, биће консултанти у оквиру Ковид амбуланата. Нећемо да дочекамо ситуацију као у Италији. Све ово је последица тврдог рада у претходних месец и више дана. Ситуација је таква каква јесте, ми ћемо се понашати у складу са ситуацијом.

Пандемија срушила светски поредак, Кина ће сада бити још јача! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА