Најновије

Ево зашто је Вучић тражио да се повуче одлука о информисању!

Премијерка Ана Брнабић рекла је јутрос да је Србија урадила све како би грађани били информисани тачно и правовремено и како ниједна информација не би била сакривена од јавности, али да ће повући недавно усвојену одлуку како се не би "бацила сенка" на све на чему је држава "мукотрпно радила".

Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

- Иако верујем да ова уредба штити све, грађане, медицинске раднике и породице, од лажних вести и непроверених информација, да се не би бацила сенка на све што смо мукотрпно радили, Влада ће данас, пре заседања Кризног штаба, повући ову уредбу - рекла је Брнабић.

Она каже да верује да ће због повлачења уредбе држава много више времена провести у борби са лажним вестима, које се, како каже, свакодневно пласирају. Брнабић је подсетила на лажне вести о 24-часовној забрани кретања или да су активисти СНС тражили новац да би донели помоћ и да у клиничким центирма нема опреме.

- Биће нам потребан додатни напор - рекла је Брбабић и додала да ово ванредно стање у Србији заиста јесте ратно стање.

Влада Србије је усвојила Закључак о информисању у време пандемије који прописује централизацију јавних информација о пандемији током ванредног стања. Та одлука предвиђа да се све информације у вези са пандемијом саопштава премијерка Ана Брнабић или особа коју овласти кризни штаб.

Брнабић објашњава да је Влада донела уредбу како не би било непроверених информација и лажних вести које долазе од локалних кризних штабова.

- Донели смо је да можемо да заштитимо здравствене раднике, породице, у условима ванредног стања када имамо реално ратно стање, јер ће неко трчати прво да да медијима нешто да буде локална звезда уместо да прво обавести породице. Имали смо случајеве где кризни штаб ни лабораторије нису били информисани, а пласиране су информације да је неко преминуо од корона вируса - објаснила је премијерка.

Казала је да информације дају експерти, лекари, а не политичари, јер су то људи који знају о чему причају.

- Имали смо у протеклом периоду проблем да људи који немају везе са медицином не знају шта причају. Желели смо овим да заштитимо проверену информацију за грађане - подвукла је Брнабић.

Поручила је и европосланици Тањи Фајон и изасланику за слободу медија ОЕБС Арлему Дезиру да кризни штаб и сви експерти стоје иза информација које се износе и нагласила да верује да сви који нападају нису никада прочитали одлуку Владе.

- Одлука почиње да је у условима ванредног стања императив да грађани добију искључиво тачне информације о стању - подвукла је Брнабић.

Указала је да Дезиру није сметало што Срби на КиМ не могу да одбију информације на српском језику, да то није угрожавање слободе медија, цензура, људских права, а да је када Кризни штаб проверава да ли су информације тачне, да ли је породица информисана, па онда информише грађане, па онда сви имају право да дају информације о томе, то ваљда цензура.

Ми живимо српски сценарио, дошли смо до пред сам крај! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА