Најновије

Корона убија Европу?!

Невидљиви непријатељ под називом Ковид19 напада Европу све жешће. Неки тврде да је корона вирус вештачка творевина прављена у лабораторији док други тврде да га је пренео слепи миш у Кини. Како год природа се поиграла са нацијама и државама на планети земљи. Вирус се проширио из Кине у све земље света а највећа концентрација оболелих и умрлих је у Европи али и Америци.

Илустрација (Фото: Pixabay)

Пише: мр Владимир Пребирачевић, директор Српско-Руског центра “Мајак”

Само у Италији и Шпанији већ има преко 15000 мртвих који се доводе у везу са овим вирусом. Много више их се налази на респираторима а то значи 50% шансе да преживе и то ако су бољег физичког и здравственог стања били пре вируса. Што значи да потенцијално има још пар десетина хиљада жртава широм Европе само у овом тренутку. Многи неће ни стићи до респиратора јер их више немају а и доктори су све чешће заражени у овим земљама па је мање и оних који знају шта и како треба радити у овим околностима.

Моћна и јака Европска Унија је опет пала на тесту али сад са катастрогфалнијим последицама. Велики тест за ЕУ је била мигрантска криза коју су уз велики отпор мањег броја земаља некако држали под својом контролом у неконтролисаном довлачењу миграната са Блиског истока колико год то погубно било по државе и нације које их примају. Позитивно једино за креаторе те кризе који су уједно и власници 99% капитала на планети. Овај тест ЕУ није могла издржати и цео концепт солидарности, помоћи и заштите је пао у воду. Пао је у воду и либерални концепт тржишта јер су многи народи на својој кожи осетили како изгледа кад сте зависни од других и када ти други још хоће и додатно да зараде на овој несрећи или једноставно воде рачуна само о себи.

Италијани су можда усред свог менталитета олако схватили овај вирус и он се ширио брзо управо у медицинским установама али и герентолошким центрима а ту више није било повратка. Увек се каснило са мерама а ни оне нису биле поштоване онако како је требало. Неки тврде,пошто је највише погођена Ломбардија, да у тамо масовно сви вакцинисани неком новом вакцином против грипа и да им је имунитет доста ослабио услед тога па да је зато толико велик број умрлих али сад је време за разне теорије које и не морају бити тачне. Оно што је чињеница јесте да је ЕУ затворила своје границе али не само према споља него и међусобно су затворене унутрашње границе држава а одсуство солидарности и помоћи је веома очигледно свима. Никога то нешто специјално не погађа осим Италијана и Шпанаца али они имају и највеће жртве. Врло лако су сви посегли за оваквим мерама ограничења кретања као и ограничења и забрани извора одређених производа који су означени као стратешки битни. На првом месту је то медицинска опрема и медецински материјали. Респиратори су постали најтраженија роба на свету, али и маске за лице и остала средства превенције и заштите.

И ми смо на свом примеру осетили како изгледа када вам ставе рампу на увоз респиратора али ми нисмо у ЕУ иако смо на европском путу. Ово је и нама наук да, док испуњавамо сваки зарез из захтева европских моћника који су неретко против наших националних и државних интереса, треба да престанемо са том праксом и поведемо рачуна о својим интересима како државним тако и националним.

Кина је прва прискочила у помоћ и нама и италијанима са преношењем првенствено неопходних искустава у борби против вируса а онда и у медицинским апаратима и медицинским материјалима. Тачно је да је Кина у својој прокламованој стратегији „Појас и пут“ видела наше земље као партнере за остваривање својих глобалних циљева али поштујући нас а не уцењујући, слабећи и уништавајући нас. Док се ЕУ понаша као да је довољно то да нас приме у своје елитно друштво а да ће цена таквог пријема бити негација свега националног, економског и државног у конкретно нашем случају. Али нисмо ми ту превише битни Европи осим као тржиште,потенцијал лошије плаћене радне снаге него и као спречавање утицаја Русије кроз нас на Балкану. Ми смо једина земља и то треба поносно нагласити која није увела снакције братској Русији. Доказ за сулуду политику ЕУпрема Русији су и невероватне санкције по цену сопствених огромних економских губитака. Ипак им ова борба против Русије има виши степен вредности. А управо је Русија та која сада за разлику од ЕУ помаже Италији да се бори на заједничком фронту против вируса. Шеснаест авиона разне врсте помоћи али и обученог људства је стигло из Русије која је под санкцијама Италије и осталих чланица ЕУ. Није тајна да су многе земље ЕУ а које су чланице НАТО-а забраниле прелет хуманитарних летова па су руски авиони три пута дужи пут прелазили до Италије како би пружили помоћ онима чију помоћ Русија до сада никад не би могла да очекује од чланице ЕУ.

Многи политичари али и економисти и остали учесници у јавном животу широм ЕУ али и шире се слажу да ће овај вирус оставити далекосежне последице на све сфере живота након што буде побеђен. Напокон ће се ревидирати ставови о либералним тржишту које погодује само уској групи моћника а у прилог тога говори и један мало познат податак а то је да по новим правилима у ЕУ не мора да на производу стоји ко га је произвео и где (осим за месне и млечни производи). То говори да се све мање података представља грађанима и да они не треба све да знају и о свему брину о здрављу. Њихово је само да плате. Као што и данас италијани плаћају цену веровања у ЕУ која их је оставила на цедилу да умру и то буквално.

Шта је биолошки рат против Русије сазнајте ОВДЕ.

Извор: majak.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА