Најновије

ПОЧИЊЕ ВОЈНА ОПЕРАЦИЈА ЕУ: Све напоре ће да уложе да спрече Турску у својим ратнохушкачким намерама (ФОТО/ВИДЕО)

ЕУ је 31. марта покренула своју војну операцију ЦСДП (Заједничка безбедносна и одбрамбена политика) на Средоземљу, под називом Операција ЕУНАВФОР МЕД ИРИНИ, а њен је циљ да примени УН ембарго на испоруку оружја Либији.

Брод (Фото: Pixabay)

„Само политичка решења и потпуно поштовање ембарга на оружје УН-а донеће решење за либијску кризу. Али дипломаtија не може успети ако није подржана акцијом. Ова операција биће од суштинског значаја и дати јасан допринос промоцији мира у нашем непосредном суседству трајним примирјем “, рекао је Жосеп Борел, високи представник Уније за спољну политику и безбедносну политику и председник Савета.

За промоцију операције постоји и снимак:

 

Као што је горе поменуто, основни задатак је примена УН-овог ембарга на оружје коришћењем ваздушних, сателитских и поморских средстава.

Мисија ће нарочито моћи да изврши инспекцију пловила на отвореном мору крај обала Либије за које се сумња да носе оружје или сличан материјал до и из Либије у складу са Резолуцијом 2292 (2016) Савета безбедности Уједињених нација.

Њени секундарни задаци су следећи: да прати и прикупља информације о незаконитом извозу нафте, сирове нафте и рафинираних нафтних деривата из Либије, да доприносе изградњи капацитета и обуци либијске обалске страже и морнарице за обављање законитих задатака на мору, да доприносе поремећају пословног модела мрежа кријумчарења и трговине људима кроз прикупљање информација и патролирање авионима.

ИРИНИ ће предводити контраадмирал Фабио Агостини као командант ЕУ операције, а њено седиште ће бити смештено у Риму, Италији.

Планирано је да то траје годину дана, до 31. марта 2021. године.

Турски државни уред Анадолу Агенци известио је да постоје критике операције.

"ЕУ се такође критикује да само патролира Медитераном како би спречила испоруке оружја у Либију, док је либијски војсковођа Калифа Хафтар, према различитим извештајима, наставио да прима оружје преко копнене границе Либије."

"ИРИНИ је део решења, а не само решење", одговорио је Борел на питања новинара.

Посебно, Турска опскрбљује Владу националног споразума (ГНА), милитанте које је ангажовала, турске оружане снаге, као и разне борце које је увела у Либију првенствено морем. Дакле, било би непоштено када би ЕУ зауставила пут испорука оружја из Турске за ГНА, али не би спречавала снабдевање за Либијску националну армију (ЛНА) маршала Халифа Хафтара, између осталог, из Египта и УАЕ.

У међувремену, на терену у Либији, ЛНА и ГНА се сукобљавају око Триполија. Фригата турске морнарице пуцала је на беспилотну летелицу ЛНА крај обале Сабрате, у близини Триполија.

 

ГНА је циљала ЛНА возила са УАВ-ом.

 

1. априла ЛНА је почела да се повлачи, гранатирајући седиште ГНА-е близу гробља Хусаин у јужном Триполију.

 

ЛНА и ГНА имали су тешке сукобе, пошто су Хафтарове снаге наводно напредовале ка Азизију у јужном Триполију.

2. априла, ГНА је наводно циљала пошиљку ЛНА испоруке јужно од Бани Валида.

Зашто је Русија блокирала Средоземно море сазнајте ОВДЕ!

Извор: Правда

 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА