Најновије

ВУЧИЋ САОПШТИО НОВЕ МЕРЕ: Полицијски час у суботу од 13 часова до понедељка у 5 ујутру! (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић пренео је вечерас, након заједничке седнице два кризна штаба, да су донете нове мере, пре свега забрана кретања од суботе у 13 часова до понедељка у 5 ујутро, те забрана окупљања више од две особе.

Александар Вучић (Фото: Predsednik.rs)

Трећа мера није рестриктивна, односно омогућено је власницима да прошетају кућне љубимце од 23 сата до један иза поноћи.

Вучић је истакао да су викенди увек правили највеће проблеме, због чега је донета мера полицијског часа између 13.00 у суботи до 05.00 сати ујутру у понедељак.

Указао је да се оставља довољно времена грађанима да купе све што им треба за викенд, а онда да седе у кућама.

То једини, како је додао, неће да важи за пензионере, који ће И даље имати могућност да недељом од 4 до 7 ујутро обављају куповину.

“То време не померамо јер желимо да их дестимулишемо да излазе”, поручио је Вучић додајући да би волео да их види у мањем броју него прошле недеље у продавницама, јер је за њих ризик највећи, а мале су им шансе када дођу до респиратора.

Он је нагласио да ће се део мера пооштрити, као ова, а део олакшати, јер држава сматра да је добар посао урађен, али да смо још далеко од успеха.

Кључна мера, како је објаснио је, да већ од вечерас, пошто ће влада донети ту одлуку и објавити у Службеном гласнику, да не може више од двоје људи да се окупи на једном месту.

Трећа мера је, како је подвукао, олакшавајућа, али важи тек од суботе вече.

Власници кућних љубимаца моћиће од 23 до 01 часова у распону од 200 метара од свог места становања да их прошетају.

“То је у то доба јер желимо да их дестимулишмео да се окупљају. Разумемо потребе и кућних љубимаца и оних који воде о њима рачуна, али желимо и да избегнемо ширење заразе”, подвукао је Вучић.

У наредних 72 сата очекујемо убрзање у смислу пораста броја заржених од вируса корона, а нажалост за очекивати је и повећање броја смртних случајева услед Ковида 19, упозорио је вечерас председник Александар Вучић.

"Ово није предвиђање, ово је нешто што је логично очекивати, имајући у виду број људи који се налазе на респираторима", рекао је Вучић након седница два кризна штаба.

Он је пренео да је сада 81 особа на респиратору, а то, истиче, значи да су у тешком и критичном стању.

Остала лица, у болницама и привременим болницама, осећају се добро и стабилно, додао је Вучић.

"На жалост, данас смо изгубили троје људи", рекао је Вучић и подсетио да је у последњих 637 тестираних - 111 особа било позитивно на корону.

Председник је истакао и да су четири средине у којима је већи број позитивних на корону - Београд, Ћуприја, Чачак и Ваљево.

"Приметили смо као правилност у преходна три дана, од када имамо повећано тестирање, да је већи проценат позитивних, јер се углавном јављају људи са симптомима, из четири средине - Београда, Ћуприје, Чачка и Ваљева", рекао је Вучић.

Додао је да се чини да је Ниш, после много тешких случајева, и посебно после целе прице о Лугану, успео да се стабилизује, иако се не искључује могућност додатне заразе.

Вучић је рекао да су у Ћуприју и Ваљево послати лекари и опрема, а да се настоји да се додатно помогне и Чачку.

Највише двоје у шетњи, без груписања

Председник Србије Александар Вучић рекао је да мера забране кретања више од двоје људи значи да се пре свега у шетњи људи не смеју груписати.

Он је рекао да се то пре свега односи на људе који шетају кућне љубимце, да не могу да их шетају у групама, јер је до сада то био случај.

Формиран тим за примену економских мера

Председник Србије Александар Вучић пренео је да је данас формиран Имплементациони тим за економске мере.

"Исправили смо и одређене неправде према епидемиолозима које су постојале, кроз Завод за јавне здравље, и они више трећину своје плате неће тражити на тржишту, већ ће им држава и ту трећину плате исплаћивати", рекао је Вучић.

Истакао је да је то веома важно за тих 2.500 људи који тако зарађују за свој хлеб.

Напоменуо је да су нам епидемиолози сада веома важни и да ће бити и у будућности.

Лекари штите земљу, на Видовдан ћу им, ванредно, захвалити

Председник Србије Александар Вучић рекао је да су лекари ту да штите своју земљу и да ће на Видовдан ванредно да се захвали онима који су били најбољи у одбрани интереса наше земље.

Он је тако одговорио на новинарско питање да ли је напад на лекаре промоција политике неких медија.

Вучић је, упитан да ли је слање СМС поруке грађанима и одлазак лекара са конференције за штампу пре неколико дана ширење панике, рекао да нема говора о паници, јер су у тим случајевима изнесене чињенице, а не неистине.

Он је рекао да је и сам безброј пута рекао да нам, уколико се не одржи дисциплина, следи италијански и шпански сценарио.

"Ја не знам шта је ту изазивање панике, је ли то истина или не. Др Кон је одговорио, шта смо ми различити од Италијана и да мислимо да можемо да будемо недисциплиниовани", указао је Вучић.

Каже да тиме ништа лоше није урађено, и указао да се ова врста упозорења понавља и вечерас.

Када је у питању хапшење новинарке, истиче да је увек против хапшења било кога, па и оних који њему прете, али да је оно што је речено о КЦВ била лаж.

Он је додао да је невезано за све замолио премијерку да влада укине закључак о информисању што је и учињено.

Истакао је и да нема проблем да одговара на сва питања.

"Једина молба је да се говори истина, ништа више, увек сам против хапшења било кога", рекао је Вучић.

Рекао је да је ситуација у Нишу сада много боља и да је било проблема са тестирањем. Најавио је и да ће ускоро посетити тај град.

У наредна три до четири дана очекујемо 500 респиратора

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Србија до сада потписала уговоре и платила за око 1.100 респиратора, те да је у овом тренутку свега 500 “под нашим кључем” и требало би стигну у земљу у наредна три или четири дана.

“Куповали смо свуда по свету и мучили се да их набавимо”, рекао је Вучић.

Он се вечерас захвалио српском брачном пару из Швајцарске који је од свог новца Србији донирао три респиратора.

“Они нису слали новац, већ набавили респираторе, а много их је тешко набавити. Хвала свим тим дивним људима који воде рачуна о својој земљи”, рекао је Вучић.

Додао је да Србија има довољно заштитних маски и истакао да ће их имати још више када производња буде почела из Србије, захваљући машини из Кине.

Све болнице добро снабдевене

Председник Србије Александар Вучић је истакао да ни у једној здравственој институцији не недостаје нешто од медицинске и заштитне опреме, а ако недостаје, како је рекао, то је резултат јавашлука, а не да тога немамо.

"Имамо огромне количине резерви и у централном магацину. Имамо у резерви стабилне респираторе, још 130 мобилних, имамо милионе хируршких маски, 10 ммилиона рукавица", рекао је Вучић.

Од сутра ће поново, како је најавио, бити и снабдевеније апотеке.

Он је истакао да немамо проблема ни са намирницама, почевши од квасца који се сада и извози у Републику Српску.

У РС се извози и хипохлорид и друге пошиљке.

"Ако неко мисли да је 30.000 маски, 100 респиратора, стотинама хиљада рукавица мало, онда у реду, један дан нас нападају да дајемо много, а други да је мало. Ја мислим да је много, а помагаћемо и даље и у лековима и друргим потрербама", навео је.

Што се тиче здравствених радника урађена је анализа.

У Батуту од 41 тестиране особе нула је позитивно, у Мишовићу од 40 седам је позитивно и они су на лечењу, у Земунској болници од 14 пет је позитивно, на ВМА нема заражених, у Ваљеву од пет један је позитиван, на Бежанијској коси од три нула је позитивно, Ургентном центру нула је позитивно, и у Градском заводу за јавно здравље нула је позитивно.

Највећи проблем је Народни фронт где је од 23 позитивно 12 особа.

Ништа не кријемо, желимио све да покажемо, рекао је Вучић.

Поновио је да је дисциплина од пресудног значаја за спречавање ширења корона вируса.

Између 24.000 и 32.000 заражених ушло у земљу

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је, на основу тестова, утврђено да је у земљу, када је из иностранства ушао велики број наших грађана, ушло између 24.000 и 32.000 заражених.

“Урадили смо тестове на 1.000 људи и у просеку је било између седам и осам одсто инфицираних”, објаснио је он.

Казао је да је наша земља била близу катастрофе и да је у неким градовима тешко заустављено ширење вируса.

Навео је да је само доласком једне особе из Милана у Кикинди било пет смртних случаја, у Ћуприји, Ваљеву исто толико, а у Нишу четири.

“Нису ти људи криви. Догодило се тако да у тим рејонима Европе и света буде тежа ситуација и да се све ово догоди”, казао је он.

 

Прочитајте ОВДЕ шта је препоручио Предраг Кон.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА