Најновије

ДАЧИЋ ЗАДОВОЉАН: "Многи су нам замерали због оштрих мера, а сада сви раде исто што и ми!"

Брзо смо реаговали, много брже него већи део Европе, и одлучније него многи други. Показало се да је то био једини одговоран начин да се суочимо са пандемијом, каже у интервјуу за ускршњи "Блиц" министар спољних послова Ивица Дачић.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Дачић наглашава да су и они који су у првим данима кренули опуштено и нехајно из дана у дан пооштравали мере и изолацију.

- Замерали су Србији да има најоштрије мере у Европи, а за недељу-две су и сами дошли на наш модел. Ипак, сад још није време да се такмичимо у томе ко је био у праву и ко се понашао одговорно, а ко није, биће за то времена. Вирус не зна где су државне границе и зато нећемо ништа урадити ако не сарађујемо. Србија се све време залаже да се против пандемије боримо заједно, помажемо свима којима је то потребно. Не прође дан, а да нам неко из света не захвали што смо помогли да се њихови грађани врате кући.

Колико се ваш посао променио од почетка пандемије? Да ли спољнополитичке активности подразумевају још нешто осим короне?

- Мало тога се на спољнополитичком плану дешава а да није повезано са борбом против вируса. Све државе, без изузетка, од највећих до најмањих, ставиле су све своје капацитете у ову борбу, па и дипломатске, и то је природно. Дипломатија није само политика, њена сврха је пре свега да заштити грађане своје земље у свету и тиме се непрестано бави, али сада је то највидљивије. Наша дипломатска служба је у том смислу положила све испите.

Колико наших грађана је до сада враћено у земљу од почетка пандемије?

- У координацији са председником и Владом организовано смо вратили око 10.000 држављана Србије. Више од половине је у Србију допутовало специјалним, хуманитарним и бесплатним летовима "Ер Србије" и сваким даном тај број расте, јер ова операција и даље траје. Осталима смо омогућили да се врате аутомобилима или аутобусима. Као што видите, сваког дана имамо специјалне летове, дакле неколико стотина држављана Србије враћамо кући сваког дана.

Да ли је тај процес близу краја и колико још људи чека на повратак?

- Најважније је да смо у кратком року пребацили у земљу оне који су у иностранству били угрожени, пре свега децу, породице, болеснике, студенте и ђаке, све оне који нису могли да остану у државама у којима су се затекли и који су се суочили са блокадама, затварањем хотела, студентских домова и слично. Наше амбасаде и конзулати широм света у контакту су са још неколико хиљада људи који су изразили жељу да се врате у Србију, али нико од њих није на улици или на аеродрому, сви су они на неки начин збринути и могу да сачекају неко време да се уз помоћ државе Србије врате кући. Већ неко време приоритетно у Србију враћамо медицинске раднике који су спремни да се одмах укључе у рад наших здравствених установа и помогну у борби против епидемије.

Када је реч о нашим дипломатама у свету, како они раде? Колико имамо заражених?

- Наше дипломате раде у ванредним условима, у многим земљама су изложени и ризику од инфекције, али прилагодили смо се таквим условима и на услузи смо нашим грађанима 24 сата дневно. Они се стриктно придржавају мера које су прописане у државама у којима су на служби, али упркос томе, било је и међу њима неколико случајева да су оболели. На срећу, оздравили су и враћају се послу, и све почиње нормално да функционише.

Од почетка кризе, највећу помоћ, судећи по оном што се појављивало у медијима, дошло је од Кине? Јесам ли у праву?

- Огромну захвалност дугујемо Кини, јер је муњевито одговорила на наш апел за помоћ, на апел председника Вучића кинеском председнику Си Ђинпингу. Кина је прва стала на врат вирусу корона и цео свет је од ње затражио помоћ, али мало је било оних којима је та помоћ одмах и допремљена, било кроз долазак стручњака, било у медицинском материјалу. То што је Кина без оклевања послала помоћ баш Србији у тренутку када се и сама борила против епидемије, говори много о снази наших односа. Наше пријатељство се гради дуго и искрено, тако да кинеска подршка Србији у борби против вируса може да изненади само оне који су имуни на солидарност и пријатељство међу народима и државама, оне који мисле да то у међународним односима не постоји. Уосталом, први сам министар спољних послова који је посетио Кину. И они то дубоко цене, као што можете да видите.

Како оцењујете потезе Европске уније када је реч о пандемији?

- Европска унија је, уз САД, највише погођена, бојим се да ће коначни подаци, када се све заврши, бити у томе врло убедљиви. Она није била јединствена у борби против вируса, њене државе су се затварале и покушавале саме да реше проблем, а у почетку, када је то било најпотребније, изостала је солидарност која је једна од врхунских европских вредности на којима се темељи ЕУ. Слично се догодило пре пет година када је на стотине хиљада миграната кренуло из Азије и Африке ка Западној Европи, а заједничког одговора и решења није било. Србија, која још није у ЕУ, била је једна од ретких која је од Европе тада тражила да се уједини и да осмисли заједнички одговор на мигрантску кризу. ЕУ се у последње време консолидује и показује своју праву снагу када је реч о мерама за опоравак економије после кризе. Охрабрује што у тим плановима виде и Балкан, а нарочито Србију, као кључну земљу региона и најозбиљнијег кандидата за чланство у Унији, па се надамо значајној ињекцији Европе за нашу економију. Заједно са осталима са Западног Балкана који су кандидати за чланство у ЕУ, упутили смо захтев Европској унији да будемо изузети из забране извоза заштитне медицинске опреме из ЕУ. Наша политика према ЕУ се не мења, чланство је и даље наш спољнополитички приоритет, јер то је у најбољем интересу Србије. Али период после ове кризе биће и период преиспитивања како функционише Унија, и то ће учинити многе њене чланице, наравно и Србија ће у томе учествовати као заинтересована страна за будућност и боље функционисање ЕУ.

Јесте ли очекивали већу помоћ од Руса?

- Ако је кинеска помоћ била важна јер је била моментална, онда је руска битна зато што је била обимна и циљана на оно што нам је било најпотребније, њоме смо подигли капацитет нашег система да се изборимо са епидемијом. Завршиће се ова криза и на миру ћемо да рекапитулирамо како стојимо са пријатељима у свету, али ја већ сада могу да кажем да је Србија својом досадашњом политиком успела да стекне поверење и пријатељства и на истоку и на западу и на северу и на југу. Мало је држава које тиме могу да се похвале. Криза нам је дала најбољу потврду за политику коју водимо. Кад стигне вирус, онда падају све политичке санкција и показивање мишића, носач авиона вам ништа не значи, остаје само солидарност и отвореност. Лавров ме је два пута звао након нашег апела за помоћ. Наша два председника су се чула. Али и неки пријатељи Србије из Русије су се сами одазвали и послали помоћ, неки чак и респираторе, али су хтели да остану анонимни. Амбасада РФ такође је била јако активна.

Да ли подржавате оштре мере и карантин од 60 сати или мислите да је то престрого?

- Не заборавите да сам ја дете полицајца и добро знам шта је строго. Шта може да буде толико строго, а да сачува један људски живот? Кад на једној страни имате ту цену, људски живот, онда ниједна мера није претерана да се људски живот заштити. Ових дана смо добро научили да не можемо у исто време да имамо и све слободе и да пуцамо од здравља. Ово није лажна дилема, нажалост тако је и драго ми је што огромна већина наших грађана, скоро сви, поштује мере изолације, јер схватају да можемо да поднесемо малу жртву удобности, а да тиме заштитимо нечији живот. У оваквој ситуацији не можете имати 100 одсто слобода и 100 одсто здравља истовремено, а свако ко мисли другачије директно угрожава и своје здравље и здравље људи око себе. То треба да важи за све, укључујући и верске заједнице. У крајњем случају то нису политичке мере, то је предлог струке, који и лично поштујемо моја породица и ја.

Треба нам политичко јединство у овим тешким тренуцима

Да ли размишљате о изборима и о ономе што долази након укидања ванредног стања?

- Избори су одложени, као што је много тога одложено, али толико је пречих проблема ових дана да се о њима и не размишља. Имаћемо изборе чим се за то стекну услови, то је наша уставна обавеза, ја се надам да ћемо одмах по нормализовању здравствених прилика да се вратимо и том послу. Оно што је у овом тренутку важније је то што су председник и Влада донели веома озбиљан програм за подршку нашој економији и грађанима после кризе. И у томе смо били међу првима у Европи. Истовремено, Србији је неопходно политичко и државно јединство у овим тешким временима. Замислите колико би било погубно и неозбиљно да сада имамо и неку политичку кризу док људи умиру. Ми смо озбиљан народ и држава и увек сам се дивио српском јединству када је најтеже, сигуран сам у тезу да су Срби најбољи народ када је најтеже.

О томе ко нам је све и како помогао

  • Председник Ердоган је послао помоћ у два наврата
  • Амбасадор САД Годфри се доказао као пријатељ ангажовањем у кризи којом су САД погођене више него Србија, а њему је отац преминуо од вируса корона.
  • Председник Макрон је у сталном контакту са Вучићем иако пошаст хара Француском.
  • Сви смо уз Бориса Џонсона, који се бори за оздрављење.
  • Министри здравља Немачке и Србије су у сталним консултацијама.
  • Везе са Уједињеним Емиратима су и овај пут биле благородне.
  • Захвални смо ЕУ што нам помаже да вратимо наше грађане.
  • Систем УН нам је дао да користимо авионе.
  • Индија нам је омогућила да узмемо потребну опрему иако је то својим актима забранила. Министар је наш велики пријатељ.
  • Кубанци су понудили сву помоћ коју могу да пруже, од лекова до лекара.
  • Јапан нас пријатељски прати још од када је кренула криза са короном и од када су у Јапану били наши грађани погођени овом болешћу.
  • Мађарска се понела као прави комшија и поделила са нама своје залихе медицинског материјала.
  • Ми ћемо тражити начине да у оквиру својих могућности помогнемо неке афричке земље у борби с опаком болешћу.

Курти жестоко оптужио Трамповог специјалца! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА