Најновије

ЈЕРОМОНАХ СИМЕОН, СТАРЕШИНА МАНАСТИРА РУКУМИЈА: Чиме ће бити одликован Вучић, на стогодишњицу обнове Пећке патријаршије?

Поводом догађаја у селу Бабушинцу, у општини Пожаревац, огласио се саопштењем јеромонах Симеон, старешина манастира Рукумија.

Јеромонах Симеон (Фото: Јутјуб)

Саопштење преносимо у целости:

На Први дан Васкрса, полицијске снаге из града Пожаревца привеле су моју духовну децу, њих петнаестак, код судије за прекршаје, због тога шту су нарушили полицијски час (време када је забрањено кретање) доласком на Васкршње јутрење и Свету Литургију код нас, у манастир Рукумију. Они су кажњени минималном казном, запрећеном за тај прекршај, у износу од 50.000 хиљада динара.

А шта је ко од њих понео кући у својој души, он зна и Бог зна.

Са Христос воскресе поздрављам и створење Божије, режисера данашње демонстрације силе, привођења и кажњавања и предлажем му, овога Васкрса, оно што Свети Владика Николај предлаже своме српском народу: пробуђење, покајање, очишћење кроз епитимију – православни начин живота, причешће.

А причешћивање код нас се врши из једног путира – свете чаше; једном кашичицом, без страха од вируса короне и других болести. Снага наше свете Вере и Цркве је у томе што васкрсава и лечи болесне од греховних и других болести, а не да их шири.

Наша Света Српска Црква је прошле године прославила 800. годишњицу аутокефалности, а ове године слави 100 година од обнове Пећке Патријаршије.

Прошле године, председник Србије је одликован Орденом Светога Саве првог степена, а ове године, за ову стогодишњицу, видећемо чиме ће бити одликован.

Господу инспекторе и полицајце такође поздрављам са Христос воскресе, као и судије суда у Пожаревцу, које су казниле моју духовну децу. Служба је служба, а дружба је дружба.

Има и другачијих примера у земљи Србији овога Васкрса, где се пролазило поред полиције уз православни поздрав „Христос воскресе!“ и отпоздрав „Ваистину воскресе!“; или: „Срећан вам празник“ и отпоздрав: „А вама срећан пут!“

Мој предлог и савет су да овакве примере следимо.

Нека нас Бог благослови, стоји у саопштењу старешине манастира Рукумија, јеромонаха Симеона.

Прочитајте ОВДЕ   нову колумну Велимира Ераковића, а тиче се литија у Црној Гори.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА