Најновије

КОН: Дуг је пут до безбедне зоне, кад крене градски превоз, мораћемо да носимо маске

Ситуација са корона вирусом је очекивана, а у наредном периоду долази опадање његове активности. Када попусте драстичне мере за спречавање епидемије, мораћемо још дуго да се чувамо, носимо маске у превозу, избегавамо љубљење...

Доктор Кон (Фото: Влада Србије)

- Имамо ситуацију која јесте очекивана, оно што долази јесте опадање активности вируса. Али и даље имамо доста људи у болницама и на респиратору. Ипак, више има средњих и лакших пацијената за разлику од почетка. То су све позитивне ствари, тако да ћемо пратити и даље. Имамо троје умрлих у узрасту од 30 до 39. Сада већ имамо 122 умрлих укупно и приближавамо се броју умрлих током пандемије 2009. који је био 137 - рекао је за Пинк епидемиолог др Предраг Кон.

У наредном периоду нарочито ће морати да се води рачуна о Домовима за старе, како не би дошло до ексцесних ситуација, које би нас вратиле уназад.

На питање како да се понашамо у јавном превозу, Кон каже да ће бити потпуно нормално и логично да користимо заштитне маске.

- У Њујорку је обавезно носити маске и на отвореном. Ми до сада имамо ту доктрину да на отвореном није неопходно носити је, али увек говорим да је важно имати маску код себе и ставити је ако се приближавате некоме. Даље, научићемо се некако да сигурније живимо док не дођемо у безбедну зону, а то ће дуго трајати. На лето нас очекује испитивање имунитета, да се потврди то што мислимо да старији немају имунитета. То је озбиљно испитивање. Епидемилошки је боље да школе буду отворене што касније. Ако се отворе раније, већа је могућност да дође циркулација корона вируса међу децом. Ми о свему томе морамо отворено да причамо - објаснио је др Кон и додао да "кривуља" пада спорије него што су очекивали.

Епидемиолог је додао и да неће бити препоручено љубљење бака и дека са унуцима.

Верници једини побуњеници против тиранских правила. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА