Најновије

Мило неће пасти шетњама!

Прво да се разумијемо. Мој прошли текст није упућен против Српске Православне Цркве и њених великодостојника. Био бих луд, ако би нешто слично и помислио.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Пише: Велимир Ераковић

Ја сам искрени верник, који ће ако треба дати свој живот за мајку, једну једину канонски признату Српску Православну Цркву. Нијесам од оних фарисеја који стоје у првим редовима на литургијама, рекламе ради. Сва моја породица, ужа и шира је од вајкада црквена и Богу посвећена. Ја не верујем ритуално, већ срцем и душом. Друго, не признајем филозофију масе, него имам своје мишљење. Није то тврдоглавост него став. А кад заузмеш став, од њега се не одступа.

Мој став је био да се Васкрс мора дочекати весело, заједно са народом и тачка. Наравно, дивљака и шизофрена власт, то није дозволила. Њој корона одговара, јер може да ради шта хоће. Поготово јој је одговарао прекид грандиозних литија које су сву Црну Гору биле дигле на ноге, протестима против закона о слободи вероисповести. Знам и сигуран сам у то да су иако без народа, Свети Српски Епископи, предвођени Српским Патријархом господином Иринејем, Митрополитом Амфилохијем, Еископом Будимљанско Никшићким Јоаникије и осталим Епископима, са читавим црквеним клиром, дочекали побједника смрти онако како и доликује њиховим величинама и духовности. Међутим ту је та ђавољом руком вођена власт, којој ништа није свето. Корона полако пролази, долази свјетлост након мрака, а ја се и даље плашим. Не плашим се зеца из Растока и његових црних легија. То сам, заједно са својим друговима показао више пута. Добијали смо батине, опет ћемо, али му се нећемо помаћи док нас не побије.

Спавали смо сваког Божића на подовима цркава у Цетињу. И није нам било хладно јер нас је гријала Божија топлина и љубав. Само да секта Мираша Дедеића не уђе и опогани наше светиње. Док сте ви, који критикујте ноћи проводили у топлим креветима. Јесте ли ви, фарисеји имали кад сукоб са њим? Не, ви сте кукавице које би на крају све аминовали том пробисвјету. Мене плаши да се након пандемије, не изгуби елан и воља код народа. Да их не поколеба овакав однос према Васкрсу? Највише ме страх, да ће усташки поглавник намјерно продужити мјере заштите и забранити литију Светом Василију Острошком. Литију која окупи највећи број верника на овим просторима и литију која је празник Српства и православља. То би тек био пораз свих нас, јер Свети Василије освешта читав град и Црну Гору, болесном помогне а здравима да снагу и наду. Град данима мирише тамјаном и зрачи радошћу коју нам остави. Наравно да Епископски савјет, није војни и да неће позвати на сукоб. Али је народ ту, па нек коначно одлучи. Шетати вјечно не можемо. Мило Ђукановић је диктатор. Зна се како диктатори одлазе са власти. Само јаким притисцима на њих и њихове кербере. Тиранија је навика која се претвара у потребу. Али како каже чешки приповедач Карел Чапек, тирани још нису открили ланце који би спутали дух. Тај дух, дух који кида ланце, нам управо сад треба.

Погледајте   ОВДЕ  снимке полицијске бруталности.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА