Најновије

ОВО ЈЕ ВАЖАН ДАН ЗА СРБИЈУ: Тестирамо око 3.000 људи дневно! (ВИДЕО)

Председница Владе Србије Ана Брнабић, амбасадорка Кине у Србији Чен Бо и представник БГИ компаније присуствовали су отварању нове лабораторије за тестирање узорака на корона вирус "Ватрено око" у Клиничком центру Србије. 

Ана Брнабић (Фото: srbija.gov.rs)

- Нова лабораторија, која је данас отворена у КЦС, "Ватрено око", значајна је помоћ за Србију у борби против вируса корона, али и важна основа за додатно јачање и дигитализацију српског здравства - поручила је Брнабић.

Србија сада дневно тестира између 3.000 и 3.500 људи, а лабораторија у КЦС у Београду, и друга која се прави у Нишу, такође уз подршку кинеских БГИ и Зи Ђина, ће омогућити да се ти капацитети дуплирају, рекла је Брнабић у КЦС, где је присуствовала отварању нове лабораторије.

- По броју тестирања, Србија је међу водећим земљама у овом делу Европе, не само региона. Гледајући Западни Балкан, плус Словенију, Мађарску, Бугарску и Румунију, данас смо међу најбољима у овом делу. Са овим капацитетима, бићемо међу прве две по тестирању - рекла је Брнабић.

Премијерка је истакла да ће ова лабораторија помоћи да се ускоро крене и на тестирање на антитела, како би се утврдила отпорност становништва на овај вирус.

Указала је да ће, након борбе против корона вируса, овим Србија имати најбољу и најсавременију лабораторију у овом делу Европе.

То ће, како је додала, омогућити да се крене у разговоре са кинеском компанијом како би се успоставио најмодернији институт за молекуларну генетику и прецизну медицину, што се уклапа у комплетну дигитализацију здравства и прављење система који је најнапреднији у Европи.

Србија је, каже премијерка, показала да има солидан, чврст здравствени систем, одличне научнике, истраживаче, инжењере, али има и одличне пријатеље, попут Кине, у тренуцима када је најпотребније.

- Ово је јако важан дан за Србију, не само у борби против Ковида 19, већ и феноменална основа за оно што желимо да радимо у будућности - потпуна дигитализација и јачање нашег здравства, како би било међу најбојима у Европи - рекла је премијерка.

Чен Бо: Кинески и српски народ "раме уз раме" у борби против корона вируса 

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо изјавила је данас да се кинески и српски народ боре "раме уз раме" против новог вируса корона и додала да је отварање лабораторије у Србији још један показатељ челичног пријатељства две земље, под руководством два председника, Александра Вучића и Си Ђинпинга.

Чен је подсетила да је од потписивања уговора између Србије и Кине за отварање две медицинске лабораторије у Србији протекло само 12 дана и истакла да је отварањем лабораторије у КЦС показана потпуна ефикасност сарадње српских и кинеских стручњака.

- Хвала српском народу и Влади Србије на поверењу према кинеским компанијама и технологији и хвала кинеским предузећима на доприносу у јачању пријатељства наше две земље у овим тешким тренуцима - рекла је Чен новинарима на отварању лабораторије у КЦС.

Истиче да је Амбасада Кине у Србији спремна да учини све напоре и пружи допринос за "коначну победу" против вируса корона.

Теренс Сијонг из кинеског Института БГИ изразио је задовољство што је та компанија имала прилику да Србији поклони најбољу лабораторију за тестирања и захвалио Влади Србије, амбасади Кине и целом тиму који је, како је рекао, напорно радио да се лабораторија заврши у најкраћем могућем року.

Истакао је да ће у Београду и Нишу бити отворене две најсавремније лабораторије у свету где ће се радити укупно 3.000 тестирања што ће, каже, дуплирати број тестирања на Ковид 19 у Србији.

- Веома смо срећни и поносни што смо део тима у Србији који може да се одупре епидемији. Премијерка Брнабић је данас имала видео састанак са председником Управног одбора наше фирме и договорили су се о начинима даље сарадње - рекао је Сијонг.

Он је појаснио да назив лабораторије потиче из кинеског мита у коме "ватрено око" може да види сваког духа и ђавола.

- Надамо се да ћемо успети да овим ватреним оком победимо непријатеља - рекао је Сијонг.

Мере нису само епидемиолошке! Цик-цак политика ће му доћи главе? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА