Најновије

ПАЦИЈЕНТИ СЕ ОСЕЋАЈУ КАО ДА СЕ ДАВЕ У ВОДИ: Која је разлика између класичног запаљења плућа и ковида?

У четири од пет случајева инфекције корона вирусом симптоми су благи, или их уопште нема, али понекад вирус узрокује запаљење плућа.

Коронавирус (Фото: pixabay. com)

Ако сте већ боловали од типичног запаљења плућа, не би требало да пођете од претпоставке да је пнеумонија узрокована ковидом-19, тј. атипично запаљење плућа, иста ствар. Иако и "обично" запаљење плућа може да изазове тешке тегобе, код ковида-19 ток болести је често још тежи.

Типично запаљење плућа изазивају бактерије

Пнеумонију често изазивају пнеумококе, бактерије које се могу наћи и у ждрелу здравих људи, али их функционалан имунолошки систем углавном држи под контролом. Када је одбрамбени систем ослабљен (на пример, као последица грипа), пнеумококе могу да преузму контролу и проузрокују запаљење алвеола, кесастих мехурића који представљају најважнији и структурно најзаступљенији део плућа.

Симптоми класичног запаљења плућа

Код класичног запаљења плућа, симптоми се, по правилу, брзо појаве, што је веома значајно за пацијента јер се болест рано открива, па самим тим и правовремено примењује терапија. Симптоми су слабост, висока температура, осим тога, пацијент се осећа изузетно лоше. На почетку болести кашаљ је обично сув, да би временом оболели почео да избацује секрет.

Пацијенту се најчешће преписује мировање, хоспитализација се углавном препоручује старијим особама који пате од хроничних болести. Углавном се примењује антибиотска терапија, која у року од недељу дана уништава узрочнике, а потпуно оздрављење обично уследи за две или три недеље.

Запаљење плућа узроковано ковидом-19

Атипично запаљење плућа изазивају други узрочници, често вируси. У случају ковида-19, то је вирус Сарс-Ков-12. Упадљива разлика у односу на типичну пнеумонију јесте у томе што код атипичног облика не долази до запаљења само алвеола, већ и ткива између њих прожетог крвним судовима. Прокрвљеност погођене зоне се појачава, узрокујући запаљенске реакције и отицање ткива.

Атипично запаљење плућа развија се неприметно, осим тога (барем у почетку) симптоми су блажи, па тако често нема високе температуре, нити се пацијент осећа веома лоше. Самим тим, могуће је да извесно време "вуче" болест, која захвата све више ткива, пише "Фитбук", позивајући се на стручњаке др мед Матијаса Ридла и Енрика Цесина, лекара и молекуларног биолога.

Осећај као да се давите

Услед акутног запаљења размена гасова у плућима је смањена и организам више не добија довољно кисеоника. Тиме се посебно ограничава функционисање органа који "зависе" од кисеоника (мозак, бубрези, мишићи), па то објашњава екстреман осећај слабости.

Запаљенска реакција подразумева и нагомилавање течности у плућном ткиву, због чега тешко оболели кажу да се осећају као да се даве у води. Код веома тешког запаљења плућа, односно када је размена гасова значајно смањена, апарат за дисање често је једина терапијска опција, а интензивна нега неизбежна.

Други вид компликације болести јесте сепса, или тровање крви. Реч је о ширењу вируса кроз крвоток по целом организму, а као последица тога могуће је запаљење у многим органима. Сепса се манифестује високом температуром, наглашеним осећајем смлављености, ошамућености и смушености.

Последица сепсе може бити опасна дисфункција органа – тзв. септички шок, који у 50 одсто случајева има кобан исход и захтева интензивну негу и евентуално прикључивање на апарате за дисање.

Могуће трајне последице ковида-19

Врло је лако могуће да ковид-19 оставља трајне последице. Кинески лекари као једну могућу трајну последицу разматрају плућну фиброзу, задебљање плућног ткива и стварање ожиљака који ометају правилно функционисање плућа, али на основу тренутно расположивих података ово не може ни да се потврди, нити да се сасвим искључи, пише "Фитбук".

Прочитајте ОВДЕ   шта је ново рекао Кон.

Извор: Курир/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА