Најновије

ИСТИНА КОНАЧНО ИЗБИЛА НА ВИДЕЛО! Неко ће за ово морати да одговара! Eво како је српска власт обмањивала грађане о опреми и тестовима (ВИДЕО)

Борба Србије са коронавирусом може се поделити у два временска оквира. Први временски оквир је од 26. фебруара и конференције за медије председника Србије Александра Вучића са члановима кризног штаба, па до 14. марта и од увођења ванредног стања на овамо. Први је обележила тотална лежерност власти и уверавање Вучића и премијерке Ане Брнабић да је све савршено, а други бука и дрека што ништа не иде како би требало. На крају се дошло и до признања - ко је крив.

Ана Брнабић и Александар Вучић (Фото: Predsednik.rs)

А све је почело на фамозној конференцији, чији је општеприхваћени назив "најсмешнији вирус у историји човечанства", а која је одржана 26. фебруара. Вучић је тврдио да је наша држава - спремна.

- Предвидели смо све до најситнијих детаља. Од тога да ћемо повећати број санитетских возила на граничним прелазима, који нису обухваћени санитетским тимовима. Ми на свим главним прелазима, посебно према Хрватској, Мађарској, на сва три аеродрома, свуда имамо санитетске тимове, појачаћемо то са својим тимовима и према Бугарској и према Северној Македонији. Припремили смо све наше установе, објекте, собе, дакле уредили, уређујемо за потенцијалне болеснике. Направили све што је потребно да можемо да их излечимо. Наредили, замолили, две компаније у Србији које производе заштитну опрему, посебно заштитне маске, да убрзају своју производњу. Те врсте робе никаквих проблема нећемо имати, сем проблема са намерним или случајним изазивањем панике, која је апсолутно непотребна. Схватио сам да би сви требало да перу руке и да је то нешто слабије од грипа - рекао је тада Вучић.


Као да није било довољно ово уверавања, додао је још речи и тврдњи, које су "дале" ставу на тежини.

- Људи под пуном заштитном опремом, хвала богу имамо за лекаре и медицинске сестре заштитну опрему, помоћи ће додатно и војска и полицију, снадбевамо тиме, јер они који први морају да ступе у контакт на граничним прелазима са људима су полицајци, све мере смо предузели... Нема потребе ни за каквом паником, неупоредиво је већа смртност од обичног сезонског грипа него од коронавируса... Требало би из овога да изађемо без већих проблема. Захваљујем се свим службама, агенцијама, министарствима јер су добро обавили посао. За два или три дана бићемо спремни у потпуности! У потпуности! - истакао је Вучић на истој конференцији.

Да ли због ранијих неспоразума са обећањима ове власти грађанима, или због тога што су из дана у дан покушавали изнова да убеде грађане у нешто, што је самим тим било чудно, председница Владе је потврђивала речи Александра Вучића.

- Имамо довољно тестова, имамо довољно опреме, све што нам треба имамо, под контролом је све - рекла је Ана Брнабић 9. марта.

Реакције на овакве изјаве председнице Владе стигле су убрзо, где је јавност била скептична да је све у савршеном стању и да је Србија готово најспремнија у Европи за борбу са коронавирусом. Због тога је дан касније, Ана Брнабић поново уверавала јавност да је наша држава као "запета пушка".

- Читам критике и лажне вести, ова ситуација се политизује и то је срамота. Немојте да политизујете, немојте да говорите да су Влада Србије и здравство неспремни. То говоре људи који су били на власти, а ми смо данас испред девет земаља ЕУ по спремности, боље се боримо од њих - казала је Брнабић за ТВ Прва 10. марта.

Причу о спремности државе редовно је потврђивао и председник Александар Вучић, па чак и само дан након увођења ванредног стања.

- Имамо тестова довољно. Са тестовима никаквих проблема непланираних неће бити, јер их имамо довољно, нити их је било. Набављамо их све више и није питање тестова кључно, већ питање наше дисциплине - рекао је председник Србије 14. марта.


Све то било је подупрто невероватном пропагандном машинеријом, која је, уместо да служи истини, служила причи коју заступа врх државе. Доказ је и вест усред Дневника на Радио-телевизији Србије.

- За разлику од Србије, Сједињене Америчке Државе немају довољно тестова на коронавирус - рекла је водитељка Дневника.


Дакле, прича је требало да се у потпуности прими у свести грађана Србије, да наша држава има довољно и тестова и опреме и тако смо слушали државни врх и медије како од 26. фебруара, па до 14. марта причају о томе како смо, малтене, већ победници.

Сурова реалност, која је најпре показала да са опремом медицинских радника не стојимо најбоље, због чега је вирус улазио и беснео у здравственим установама, те да имамо озбиљних проблема са тестирањем, о чему су сведочили људи смештени на Београдском сајму, почела је да показује све пукотине ове приче.


И на крају, случајно или не, стигла је и потврда онога што је читава Србија видела - да је власт неспремно дочекала коронавирус.

- Стварност је таква каква јесте. У тренутку када преузимате нешто имате одређен ниво заштитне опреме. Ви можете да изађете пред народом и да кукате како немате тестова и опреме или ћете да изађете и кажете "имамо довољно да одрадимо један посао који ће спасити животе". То смо ми урадили и направили смо систем који је у том периоду све време на иглама чекао и заштитну опрему и тестове - рекао је епидемиолог др Предраг Кон 20. априла у емисији "Ћирилица" на ТВ "Хепи".

Прочитајте ОВДЕ шта је Срђан Ного поручио Александру Вучићу.

Извор: Директно

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА