Најновије

ТРИФУНОВИЋ: Ако прилика ствара лопова, ванредно стање ствара диктатора

Корона вирус је оголио Вучића као малог милитантног несхваћеног радикала, али и други коров у власти чије незнање више не може да се покрије ни бриљантним идејама маркетиншких стручњака, каже за Данас лидер Покрета слободних грађана и познати глумац Сергеј Трифуновић, са којим је разговарано о понашању власти у време ванредног стања, политичкој борби „дан после“ епидемије и како он проводи време током забране кретања.

Трифуновић (Фото: Јутјуб)

Његов интервију за Данас преносимо у целости.

„Срећом, оголио је и сјајне људе који углавном немају пажњу јавности и који заслужују и након пандемије да буду у првом плану. Ту пре свега мислим на здравствене раднике“, додаје Трифуновић.

Политиколози упозоравају на опасност да ауторитарни лидери могу искористити ситуацију са вирусом да још више учврсте власт. Како се против тога борити током ванредног стања, када провладини медији сваку критику или предлог опозиције поистовећују са издајом?

– Ако прилика ствара лопова, чини се и да ванредно стање ствара диктатора. Очигледно је да Вучић готово оргазмично ужива кад прича о рату, смрти, дугим цевима, блокадама, непријатељима, чудима… он верује да сада живи остварење својих снова. Међутим, да би их заиста остварио, недостаје му још један „детаљ“ који не зависи од њега – наша слобода. Ту се он зајебао ако мисли да ће карантин, затварање у куће, па чак и у затворе од нас да учине мање слободне људе. Ето, затворили су Ану Лалић и Јовану Поповић, али опет ниси убили слободу у нама већ испровоцирали реакцију. Док ми седимо у кућама, разни Вучићевићи, Митровићи, Брнабићи, Вулини, Сарапе миле по улицама, али опет нису слободнији од нас. Опет морају да му се улизују, да га зову шефе, царе, легендо, врховни команданте… Да се вратим на питање, могу да пробају да укину слободу, али то им нећемо дати. Никада.

Да ли сте у Покрету слободних грађана разговарали о стратегији политичке борбе „дан после“ ванредног стања? Постоји ли могућност да се преиспита одлука да бојкотујете изборе?

– У Покрету слободних грађана је све подложно преиспитивању, осим слободе. Видим да се Вучићу жури да одржи изборе, свестан да ако дочека јесен без новог мандата, може да се нађе у гадној позицији. Ми ћемо пратити ситуацију која се значајно мења, емоција код људи је појачана, већа су и очекивања која не смемо да изневеримо. Разговараћемо и на тему бојкота, али прво у Покрету, онда са колегама из опозиције, па ће и јавност бити обавештена.

Како називате облик владавине у коме председница владе председника републике ословљава са „шефе“, на европском тлу, у 21. веку?

– Стокхолмски синдром.

Постоји ли мера коју је власт увела током ванредног стања за коју сте помислили „ок, ово су добро урадили“?

– Сигурно да постоји, али немам намеру да се одушевљавам нормалним стварима. Нисмо ми прва земља у коју је дошао вирус, могли смо да учимо од других. Додуше, не знам од кога су научили да се корона убија ракијом и да жене могу у шопинг у Милано. Да се вратим на питање, има и нормалних мера, али то им је посао. Ни мени нико не аплаудира зато што не заборављам текст у току представе.

Да ли је ванредно стање у људима акумулирало вољу за снажнију политичку борбу када се ситуација нормализује, или ће бити потребно време да се жеља за деловањем поврати?

– Олако смо веровали да се слобода подразумева и да оно за шта смо се изборили више не може да се одузме. Ова криза нам је показала да све може бити на удару, али смо имали прилику да поново увидимо вредност слободе. И верујем да ће се код људи повратити жеља да се боре за одбрану слободе.

Одлуку о укидању ванредног стања донеће маркетиншка агенција која брине о рејтингу Александра Вучића, поручио је председник ДС Зоран Лутовац. Да ли сте сагласни са његовом оценом?

– Слажем се, нажалост. Само што Вучић не зна да ће ти исти који га тако саветују сутра први подвити реп и отићи чим бројке крену надоле. Али то је већ његов проблем.

Када би од вас тражили да понашање Александра Вучића током ванредног стања опишете називом филма, који би то филм био?

– Паразит.

Како проводите време током забране кретања? Недавно сте за пратиоце на мрежама „стримовали“ гитарски концерт из стана. Приводите ли крају писање ваше књиге?

– Читам, пишем, учим да кувам, причам са драгим људима. Решавам вишевековну нетрпељивост између паса и мачака и трудим се да олакшам период адаптације нашем новом станару, вучјаку Милету. Рајко, а поготово госпођа Мацанковић (моје две мачке) још увек су резервисани, али верујем да ће се понашати у складу са нашом традицијом добрих домаћина. Што се тиче књиге, инспирације имам напретек тако да очекујем да ускоро буде завршена.

Шта вам највише недостаје из „нормалног“ живота?

– Нисам тип који кука за стварима које му недостају, тако да не размишљам превише о томе већ се сналазим у датим околностима. Такав сам целог живота, још од кад сам као клинац дошао у Београд да упишем глуму, па спавао на клупи неко време. Битније ми је било да испуним то што сам желео него где ћу спавати. Тако и сада, проћи ће и биће боље. Само да останемо здрави и нормални.

Вучић нас обмањује о пандемији, а Луфтханза продаје карте за Београд на овај датум. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА