Најновије

АМЕРИКАНЦИ УЦЕЊУЈУ ТУРКЕ ЗБОГ С-400! Откажите куповину руског оружја или...

Сједињене Америчке Државе затражиле су да Турска откаже све куповине руског система С-400 и уместо тога купи амерички ракетни систем Патриот.

С-400 (Фото: Јутјуб)

Достава руских одбрамбених ракета у Анкару почела је у јулу 2019. године, а извештаји говоре да је у току уграда тих система.

Портпаролка Стејт департмента Морган Ортагус изјавила је се да САД снажно противе куповини и имплементацији ракета С-400 руске производње, додајући да би то могло да доведе до санкција Турској.

“И даље наглашавамо на највишим нивоима да је трансакција С-400 предмет текућих расправа о санкцијама ЦААТСА и да остаје главна препрека у билатералним односима и у НАТО-у. Уверени смо да председник Турске Реџеп Тајип Ердоган и његови високи званичници разумеју наш став”, навела је Ортагус.

Потреба да се усредсреде на успоравање ширења пандемије коронавируса наводно је одложила, али није укинула, примену новог система одбране С-400, рекао је неименовани високи турски званичник.

“Нема повратка на одлуку о активирању С-400 али због КОВИД-19... план да оне буду спремне у априлу ће се одложити”, рекао је турски званичник.
 
САД тврде да су ракете С-400, које је Москва испоручила Турској у јулу 2019., неспојиве са одбрамбеном заштитом НАТО-а и доводе у питање споразум с Турском за куповину америчких борбених авиона Ф-35 пете генерације. Уместо С-400, САД су у више наврата захтевале да Турска купи систем ваздушне одбране Патриот.

Анкара је одбила да прави уступке у вези са куповином С-400. Ердоган је пре неколико  месеци изјавио је да ће С-400 бити активиран у априлу.

Прочитајте ОВДЕ како је Доналд Трамп кренуо у предизборну кампању.

Извор: logicno.com/Z. Milić

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА