Најновије

ИРАНСКА АРМИЈА ЛАНСИРАЛА РАКЕТУ! Амери се одмах огласили! (ФОТО/ВИДЕО)

Иран је саопштио да је данас успешно лансирао први војни сателит, "Нур", који ће кружити на 425 километара изнад земље, преноси Ројтерс.

Иранска ракета (Фото: Јутјуб)

Пентагон није хтео да се изјашњава да ли је сателит у орбити и да ли је оперативан, али је амерички државни секретар Мајк Помпео ипак осудио лансирање иранског сателита и оценио да то није у складу са резолуцијом УН.

Помпео је оценио да је обавеза свих држава чланица УН да просуде да ли је лансирање иранског сателита у складу са резолуцијом Савета безбедности УН којом се Иран обавезује да на осам година обустави рад на балистичким пројектилима.

Ракета "Казед", која је коришћена за транспорт сателита у орбиту, користила је и чврста и течна погонска горива, наведено је у саопштењу иранских оружаних снага, па Пентагон упозорава да се иста технологија може користити за производњу ракета великог домета које могу да носе нуклеарне бојеве главе.

Генерал америчке авијације Џон Хајет, заменик начелника генералштаба америчке војске, истакао је да је Иран "поново способан да угрози своје суседе и америчке савезнике, али САД никада неће дозволити Техерану да угрози Америку".

Након више неуспешних покушаја, данашње лансирање сателита представља велики успех за иранску војску.

Аналитичар Хишаб Џабер, пуковник либанске војске у пензији, оценио је да је лансирање иранског сателита свакако доприноси повећању напетости између Техерана и Вашингтона, али искључује могућност да је реч о увертири у директну конфронтацију.

"То је део психолошког рата, порука којом се непријатељ упозорава да обустави своје офанзивне активности", закључио је Џабер.

Откажите куповину руског оружја! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА