Најновије

ХРВАТСКА ПОКУШАВА ДА СЕ ОПЕРЕ ОД СВЕГА: Ево шта је председник Милановић изјавио о усташама

Председник Зоран Милановић позвао је данас хрватски парламент да законом забрани величање усташтва и поручио да неће устукнути пред штеточинама и паразима који, како је навео, мисле да довека могу да се афирмишу на НДХ, најстрашнијем моралном и политичком посрнућу у модерној хрватској историји

Зоран Милановић (Фото: predsjednik.hr)

Милановић је то поручио у одговору на оптужбе и прозивке десничара због јучерашње изјаве у Јасеновцу да спомен плочу ХОС-а са усташким покличем “за дом спремни” треба макнути и негде је бацити.

- Кад сам јуче у Јасеновцу изјавио да треба макнути спомен-плочу с уклесаним усташким покличем, ни на који начин нисам хтео да обезвредим или умањим жртву погинулих припадника ХОС-а, чија су имена на тој плочи: њихова храброст и несебичност заслужују дубоко поштовање и нашу трајну захвалност - написао је Милановић на свом фејсбук профилу.

Појаснио је да оно што јесте хтео да каже и на чему, истиче, неће престати да истрајава, “јесте проказивање оних ликова који политички и нељудски злоупотребљавају погинуле бранитеље да би релативизовали злочиначки карактер НДХ и да би се наругали жртвама усташког терора и у Јасеновцу и широм Хрватске”.

Поручио је да неће ћутати пред онима који мисле да су у погинулим припадницима ХОС-а пронашли средство за слободно величање усташтва и за неометано ширење мржње и лажи.

- Нећу устукнути пред јавном агресивношћу политичких штеточина који мисле да могу довека да буду паразити на афирмацији НДХ, најстрашнијег моралног и политичког посрнућа у модерној хрватској историји - навео је хрватски председник.

Позвао је сабор да законом забрани и пропише санкције за величање усташтва као што су то учиниле друге демократске и цивилизоване европске државе.

- Сигуран сам да у Хрватском сабору данас постоји потребна већина за доношење таквог закона и сигуран сам да ће и председник владе РХ Андреј Пленковић то подржати - јасан је Милановић.

За крај је истакако да се почаст бранитељима ХОС-а може одати и без усташког поклича, ако се то жели:

- Плоча на Тргу Француске Републике у Загребу, тик уз Трг др. Фрање Туђмана постављена је пре десетак година. А овако је о истоме говорио председник Туђман 1992. године - навео је Милановић и објавио снимак гостовања Туђмана код Романа Болковића пре 28 година.

Како је угледни доктор дигао Србију на ноге сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА