Најновије

ДАЧИЋ О САСТАНКУ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ: Ја сам наступао са таблом Србија, а они наступају као приватна лица!

Јасно сам рекао, дели нас један корак од наставка дијалога Београда и Приштине, а то је укидање приштинских такси и такозваних реципрочних мера које су увели, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић после двочасовне седнице Савета безбедности УН, која је одржана видео конференцијом због пандемије коронавируса, јавља Тањуг.

Ивица Дачић (Фото: mfa.gov.rs)

Поводом позива косовског министра спољних послова Глаук Коњуфца да Београд обустави кампању против такозване независности Косова, Дачић је у укључењу за ТВ Прва рекао да је то врхунац лицемерја.

"Врхунац лицемерја је да они ако укину таксе, нико више неће да спомиње Заједницу срских општина", рекао је Дачић и подестио на дешавања са електромрежом будући да је за њено конституисање предуслов оснивање ЗСО.

Дачић наводи да није само у питању функцинисање електросистема, него је проблем и у безбебности.

"Они могу сутра насилно да покушају да уђу у неке објекте", додаје Дачић.

Представници Приштине, навео је Дачић, увек кажу да немају шта са нама да причају, али проблем је у томе што они не могу да буду делови међународне заједнице.

"Ја сам овде наступао са таблом Србија, а они наступају као приватна лица, као представици неких привремених институција. Руски представник је питао Коњуфцу чија је то застава иза његових леђа. Наравно, питао га је зато што је он ставио заставу Косова, јер може тако, путем видео линка, далеко од Њујорка, јер у Њујорку не може то да унесе у зграду", каже Дачић.

Испричао је и да је на седници владала конфузија будући да овога пута није учцествовала Вљора Читаку, него Хашим Тачи и такозвани косовски министар спољних послова, а да ће за који дан бити изабрана потпуно нова политичка гарнитура у Приштини.

"Коњуфца је рекао њихову политику, а то је да они сматрају да је то већ решено ставом Међуанродног суда правде. Са наше стране је била грешка што смо уопште ишли на то саветодавно мишљење које нема снагу предсуде, а опет се сада позивају и то користе то албански сепаратисти, јер је питање било лоше постављено и нанело нам је велике штете", каже Дачић.

Пренео је да су на седници сви похвалили Србију за конструктиван приступ, за помоћ коју смо послали Приштини кад је реч о борби против коронавируса, а разни амбасадори, укључујући и амбасадора САД, захвалили су Србији на помоћи њиховим грађанима да се евакуишу из Србије.

Он је рекао да је важно што је одржана седница Савета безбедности УН о ситуацији на Косову и Метохији како би та тема била на агенда и да је Београд захвалан Доминиканској Репубулци као председавајућем СБ УН овог месеца што је ипак одлучила да је стави на дневни ред.

"Савет безбедности УН је поновио по ко зна који пут позиве Приштини да укине таксе и такозване реципрочне мере. Похвалили су конструктивност Србије, то што нсимо никакве реципрочне мере предузели, да смо се трудили да сачувамо стабилност. Похвалили смо и улогу америчког специјалног представника и очекивања која имамо од Лајчака и нашу спремност да наставимо дијалог", рекао је Дачић.

Изјава Куртијевог саветника изазваће хаос на КиМ! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА