Најновије

ОДЛУЧУЈЕ СЕ О СУДБИНИ ЈУЖНЕ СРПСКЕ ПОКРАЈИНЕ: Почела седница Савета безбедности УН о ситуацији на КиМ!

Савет безбедности УН почео је данас после подне видео-седницу на којој ће бити представљен извештај Унмика о Косову и Метохије.

СБ УН, КиМ (Фото: Синхуа/Правда)

Извештај је представио шеф Мисије УНМИК на КиМ Захир Танин, а у име Србије говори министар спољних послова Ивица Дачић.

Поручио је у обраћању на видео седници Савета безбедности УН о КиМ да та седница представља снажну поруку људима на КиМ да у овим тешким моментима током епидемије корона вируса нису остављени сами.

- Желим да укажем на важност одржавања ове седнице јер она представља снажну поруку људима на КиМ да у овом тешким тренуцима нису остављени сами и да више него икада бринемо за њих, свесни чињенице да су и пре избијања епидемије живели у тешким условима - рекао је Дачић.

Он је навео да је Београд предузео одлучне мере да помогне Србима на КиМ у сузбијању епидемије.

- Доставили смо медицинску и заштитну опрему, послали лекаре и медицинске раднике, али смо, такође, од почетка изражавали спремност на пуну сарадњу са Албанцима и заједнички рад са представницима привремених институција у Приштини у борби са епидемијом - нагласио је шеф српске дипломатије.

Он је указао да међу зараженима са КиМ, који се лече у централној Србији, има и Срба и Албанаца и да је Београд прошле недеље Институту за јавно здравље у Приштини донирао 1.000 тестова за утврђивање присуства корона вируса.

Дачић је поручио да ће Србија наставити свима да пружа неопходну помоћ и солидарност у овом тренутку, јер су сада најважнији људски животи и борба са корона вирусом.

На видео седници учествују представници 15 земаља чланица СБ УН, док ће као представник привремених институција у Приштини учествовати Глаук Коњуфца, иначе министар спољних послова приштинске владе у техничком мандату.

Седница СБ УН се овог пута одржава у специфичним околностима, у условима пандемије Ковида 19, што је условило и промену начина рада самог Савета безбедности, који не заседа као до сада, већ путем видео конференције.

Председник опет променио плочу и Србија поново на коленима пред Западом! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА