Најновије

РАТ НА ПОМОЛУ? АМЕРИЧКИ РАТНИ БРОД КРСТАРИ ОКО ТАЈВАНА! Кинеска армија помно прати, послато упозорење, авиони су у приправности!

Америчке и тајванске оружане снаге објавиле су у петак да је амерички ратни брод други пут у току месеца прошао тајвански мореуз усред пораста тензија између Тајвана и Кине, пошто је кинески носач авиона недавно отпловио близу острва.

Амерички ратни брод и носач авиона (Фото: navy.mil)

Тајванско министарство одбране саопштило је у петак у изјави да је амерички ратни брод прошао кроз тајвански мореуз који раздваја острво од Кине крећући се према југу и даље ће пловити у овом правцу.

Додали су да су оружане снаге Тајвана надзирале брод, што је описао као обичну мисију, без давања додатних детаља.

Поручник Антони Јунко, портпарол америчке Седме флоте, рекао је да је брод разарач "Бари", додајући да је спровео "периодичне пролазе кроз тајвански мореуз" у складу с међународним правом.

Разарач "Бари" такође је прошао кроз мореуз пре две седмице, истог дана, и били су сведоци вежби кинеских ратних авиона над водама у близини острва.

Тајван је у четвртак објавио да је кинеска група носача авиона пловила јужно од острва кроз канал Баши који раздваја Тајван и Филипине и да се кретала према истоку.

Према стручњацима, Кина, која Тајван сматра делом своје територије, узнемирена је због све веће подршке коју администрација председника Доналда Трампа пружа острву, попут повећане продаје оружја и понашања америчких патрола у близини, и посете потпредседника Тајвана Вилијама Лаија Вашингтону прошлог фебруара.

На разарачу "Кид" регистрован корона вирус! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА