Најновије

ВУЧИЋУ, ШТА БИ СА ОНИМ "ОБРАЧУНАЋУ СЕ ЈА СА ЕУ"?! Председник опет променио плочу и Србија поново на коленима пред Западом!

Председник Србије Александар Вучић састао се данас пре подне са амбасадорима земаља чланица Европске уније.

Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

На састанку са председником Србије, у Палати Србија, су шеф Делагције ЕУ у Србији Сем Фабрици и дипломатски представници Кипра, Мађарске, Шведске, Бугарске, Аустрије, Шпаније, Словачке, Грчке, Финске, Португалије, Холандније, Хрватске, Словеније, Белгије, Рмуније, Немачке, Француске, Чешке, Италије.

Вучић: Ставови су нам се разилазили једино по питању Косова 

Након завршеног састанка присутнима се обратио председник Србије Александар Вучић и поручио следеће:

- Данас смо имали састанак са свим амбасадорима земаља ЕУ у нашој земљи. Састанак је био веома дуг и рекао бих најважније, а то је да је Србија веома захвална свакој помоћи ЕУ. Највећа помоћ стигла је у мају и имамо чак и више помоћи него што нам је потребно. Спремни смо да у року од 12 сати ту помоћ уручимо онима којима је потребна, а немају најнеопходније.

Једино где су нам се ставови разилиазили тицала су се Косова и Метохије, напоменуо је председник Вучић.

-Све друго било је усаглашено. Србија наставља свој пут ка ЕУ и подједнако прихвата и критике и похвале, али ће увек имати своје ја и Србија ће увек изнети своје мишљење и свој став, закључио је председник Вучић.

Робна размена прошле године била 26 милијарди, а пре деценију свега 10!

Посебну захвалност изрекао је пореским обвезницима ЕУ и додао да је ЕУ помагала и након поплава, и током пандемије Ковид 19

- Што пре се ЕУ економски опорави, то ће Србији бити лакше да постигне бољи привредни раст. Две трећине економске размене везано нам је за земље ЕУ. Готово 26 милијарди евра нам је робна размена са земљама Уније, а пре десет година је била око 10 милијарди евра. То показује колико смо зависни од ЕУ. Посебно смо заинтересовани за компаније из Европске уније које доносе инвестиције - рекао је Вучић.

Такође, захвалили смо се једни другима по питању повратку наших грађана из иностранства, али и њихових које је Ер Србија вратила у своје домовине. Морам истаћи да је две трећине наше економске размене уствари јесте размена са ЕУ, 26 милијарди евра смо имали размену прошле године, Србија и наш однос у економском смислу са ЕУ изузетно напредује и то показује колико смо зависни од тог тржишта и њихове економије. Драго нам је што Европски савет то препознаје, а ми смо посебно заинтересовани за компаније које долазе из ЕУ, које су претрпеле тежак ударац у оквиру ове пандемије у нашој земљи, а које су спремне да у што краћем периоду крену да раде. Највећи део тих компанија неће отпуштати раднике и ми смо им на томе захвални, а ми ћемо да се потрудимо да им обезбедимо могућности да несметано раде и да заштитимо јавно здравље - поручио је председник.

Србија добија 93 милиона од Европске уније

-Одобрено нам је 93 милиона евра, 78 милиона иде подршци економском опоравку, а 15 милиона на хитну медицинску помоћ - рекао је Вучић и најавио да помоћ из ЕУ стиже током маја.

Посебна сарадња је остварена са појединим чланицама ЕУ, попут Мађарске, Бугарске, Хрватске, Немачке и Француске. Разговори са лидерима тих земаља, значили су велико охрабрење за грађане Србије, а посебно разговори са Ангелом Меркел и Емануелом Макроном са којима сам скоро разговарао - поручио је Вучић и истакао да је Србија својим понашањем у региону у овом моменту показала да помаже и онима са којима нема увек добре разговоре и не стоји на истој страни.

Вучић: 100 евра биће уплаћено како смо и рекли

Председник Србије је, одговарајући на питања новинара, објаснио због чега се променио систем поделе 100 евра сваком пунолетном грађанину.

-Моје обећање биће испуњено. Сто евра биће уплаћено свима, како смо и рекли, с тим што смо унели једино окретање тог броја телефона, и сви они који критикују одлуку да се окрене тај број телефона, ја се ево извињавам свима којима је то тешко, а надам се да ће на крају и разумети зашто је то тако. Позив за тих 100 евра је уведен због оних који су изјавили да не желе паре. Ако вам је тешко да окренете број телефона, онда вам и не треба тих 100 евра, него од тога само желите да правите проблем. Помоћ од 100 евра биће директно уплаћено свим пензионерима и онима који примају социјалну помоћ, њих смо одлучили да не питамо да ли им је потребан новац. Остали ће моћи да позову број телефона или онлајн да се пријаве, неће морати ни са ким да причају, све је аутоматски, само ће се пријавити и држава ће им уплатити новац. Мени тај новац није потребан и ја се нећу пријавити за ту помоћ државе - поручио је Вучић.

На новинарско питање колика је тачно помоћ ЕУ била до сада у борби против Ковида 19, Вучић је рекао:

- Бескрајно им хвала на роби и превожењу исте. У роби предвиђено је укупно пет милиона евра. Испоручено је два респиратора до сад, али треба да их буде много много више, надам се да ће се то десити током маја. Нама је важно да је ЕУ променила своју одлуку и рекла да ће медицинска опрема бити омогућена и за земље западног Балкана као и за земље чланице. Ми смо се у међувремену сналазили. Нисмо крили мртве, нисмо крили жртве, не сматрамо да се такмичимо по било ком питању, ми се боримо против ковида 19 и трудимо се да сачувамо животе. Док сам председник Репубилике Србије нећу престати да користим своју главу и штитим интересе грађана Србије. Велико хвала ЕУ, ми овај новац за њих нисмо давали, они за нас јесу. Ми нисмо прихватили брзу помоћ од њих из два разлога, немамо потребу јер можемо са дугорочним и краткорочним позајмицама да решимо проблем, не увећавајући значајно наш јавни дуг - рекао је Вучић.

Обраћање шефа делегације ЕУ Сема Фабриција

- Моја лична захвалност свим лекарима, медицинским радницима и свим људима који су омогућили да систем функционише. Велика захвалност председнику Србије на порукама и саучешће за све преминуле погођене овом болешћу, рекао је на самом почетку Сем Фабрицио.

Шеф делегације ЕУ Сем Фабрици истакао је да је посебно захвалан председнику Србије Александру Вучићу што је издвојио и више од два сата за овај састанак у овако тешком моменту.

- Хвала вам пре свега на издвојеном времену, које вам је сада драгоцено. Састанак је био дуг, исцрпан и добар. Похвалио бих Србију на њеним брзим и свеобухватним акцијама како би се изборила са вирусом. Додао бих да је здравствени систем преживео тај терет који је стављен на њега. Наравно, у овом важном одговору на вирус помогла је и помоћ која је дошла од ЕУ. Хвала свима онима који су успели да постигну да систем у Србији функционише, полицајцима, медицинским радницима, али и онима који производе струју, као и многи други. Велико признање за њих. Такође, у име ЕУ хтео бих да изразим и саучешће породицама оних који су нажалост изгубили животе у овој борби - рекао је Фабрици.

Он је посебно истакао да је помоћ Србији одмах одобрена.

- Велики посао је одрађен у размени грађана ЕУ који су били у Србији и вашим грађанима у ЕУ. Приказали смо одличну сарадњу. Посебно смо разговарали о економији. Нико не зна колико ће ова криза трајати, али је важно да постоји заједнички одговор. Пола трилиона евра је Европски савет обезбедио за помоћ и економски опоравак - каже Фабрици.

Фабрици и Вучић о замеркама ЕУ с почетка пандемије

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да чињенице говоре да је ЕУ уз Србију, а председник Србије Александар Вучић истакао да је ЕУ променила приступ с почетка пандемије и да је захвалан на помоћи.

Председник Вучић је рекао да стоји иза сваке речи коју је раније изговорио и да је то било истинито, али после промене одлуке ЕУ истиче :

-Кажем хвала на помоћи и подршци!

Вучић каже да је о солидарности ЕУ изговорио само проистојне речи, подсетио да су тако говорили и многи други европски лидери, као и сама Урсула фон дер Лајен, да је солидарност изостала у случају Италије.

-Ми не треба да се додворавамо никоме и зато говорим оно што мислим, казао је Вучић.

-Солидарност је на делу у бројевима и чињеницама и то је оцигледно, поручио је Фабрици на заједничкој конференцији за новинаре, на питање да прокоментарише раније изјаве председника Вучића о мањку европске солидарности..

Фабрици је додао и да је председник већ одговорио о европској солидарности, "дао вам је бројеве и дао вам је све бројеве о насој солидарности на делу".

-Било је коментара о недостатку солидарности, али ако погледате бројеве Европски савет је преузео мере и имамо јасно упутство да морате радити са другима и Србија заслузује посебно место и посебну пазњу, истакао је Фабрици.

"Србија је земља која приступа ЕУ и то је најпривилегованији израз односа са неком земљом. ЕУ има 1.000 потешкоћа, умрлих, теска су времена али ако сагелдамо чињенице и даље смо уз Србију. Зато је Европска комисија дала глобални одговор од 16 милијарди, а 700 милиона евра намењено је за Западни Балкан и важан део иде Србији", рекао је Фабрици.

-Србија је на ЕУ путу и захвална је европским пријатељима на помоћи, закључио је Вучић.

Србија стратешки остаје на ЕУ путу

Састанку, према најави, присуствују и министар спољних послова Ивица Дачић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, те министри здравља, Златибор Лончар и финансија, Синиша Мали.

Састанак са амбасадорима земаља ЕУ председник је сам јуче најавио, када је говорио о финансијској помоћи Уније Србији.

Он је указао да су се за помоћ ЕУ, преко ММФ, пријавиле земље које имају значајне поремећаје у платно билансном систему, у које Србија не спада.

Чињеница да Србија није тражила помоћ из тог пакета ЕУ од 3 милијарде евра у виду краткорочних позајмица преко ММФ у делу јавности је створила утисак да су односи Србије и ЕУ затегнути, у околностима у којима у Бриселу није добро примљено експлицитно указивање председника Србије на чињеницу да је ЕУ каснила у помоћи по избијању пандеммије вируса корона, иако су са таквим ставом изашле и неке земље чланице Европске уније.

Председник Вучић је јуче поновио да Србија стратешки остаје на ЕУ путу.

Ветар у леђа

Из канцеларије Европске уније кажу за Курир да ће наредних дана стићи још три авиона која довозе додатних 200 тона опреме, а укупна вредност свих карго летова је 7,094 милиона евра

Европска унија Србији је само у марту 2020. понудила пакет од 93 милиона евра за борбу против ковида -19, а додатни део од 290 милиона евра понуђен је западном Балкану.

Како објашњавају у канцеларији ЕУ у Србији, нашој земљи ће наредних дана стићи још помоћи из Уније.

Да ли мораш бити Вучићем сигуран глас да би добио 100 евра, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА