Најновије

НОВАК ЗАПУШИО УСТА БАХАТИМ ПОЛИТИЧАРИМА: Епидемиолог Кон потврдио да вакцине за корону нису обавезне!

Вакцинација против корона вируса неће бити обавезна за све, а приоритет ће имати старији грађани и хронични болесници, изјавио је епидемиолог Предраг Кон и додао да ће вакцина против Ковида 19 у Србији највероватније бити доступна за око годину дана.

Кон и Ђоковић (Фото: Јутјуб/ Правда)

Кон је јуче на редовној прес конференцији рекао да ће се процена у вези са вакцинацијом донети на основу ситуације у тренутку када вакцина буде доступна, као и на основу процене имунитета, спроведених истраживања и низа других околности.

- Вакцина ће вероватно бити доступна за око годину дана, некима вероватно и раније, али не и нама - рекао је Кон.

Нагласио је да ће се вакцинисати пре свега они који су најсосетљивији - старији и хронични болесници, а за остале ће то, каже, зависити од тога да ли планирају путовања.

- Вероватно ће ту бити неких обавеза, али на међународном нивоу. Ми ћемо као земља моћи да тражимо да и они који долазе код нас буду вакцинисани или да имају одговрајуће тестове - навео је епидемиолог.

Ко ће бити вакцинисан одабраће се, истакао је Кон, пре свега према подацима из садашње епидемије из чега ће се јасно видети ко су најугроженији.

- Вакцинација се обично препоручује и онима који су у околини оних који су најугроженији, али о том потом, то је још доста далеко - казао је Кон.

Епидемиолог Кон, као представник и глас струке, практично се сложио са најбољим тенисером планете по питању вакцинације грађана и начина борбе против овог вируса. На тај начин, запушена су уста разним политичарима и ''стручњацима'' који су данима уназад својим бомбастичним изјава покушавали да омаловаже Новакове речи који је у Инстаграм лајву изјавио како не планира да прими вакцину против коронавируса уколико буде имао право избора. Наравно, како је тада рекао, то је његово садашње мишљење што не значи да оно не може бити промењено. Ипак, ту Новакову изјаву многи су дочекали на нож. Један од њих је и председник СРС Војислав Шешељ. 

Шешељ је у укључењу уживо у Јутарњи програм Пинка изјавио да не би волео да дође у ситуацију да принудно вакцинише Новака или неког другог истакнутог спортисту, певача, књижевника...

- Треба људима објашњавати колко је то важно. Новак Ђоковић је велики стручњак у свом послу, тренутно највећи на свету и ја то поштујем и навијам ватрено за њега кад год игра и свиђа ми се што наступа као патриота где год да игра - истакао је Шешељ.

Он је додао да Ђоковић ипак није експрет за медицину и да то треба да препусти стручњацима.

- Нисам ни ја ескперт, али имам нека основна знања која су потребна сваком политичару, јер он мора да се у све по мало разуме. Имам довољно знања да свакоме сугеришем да је вакцина цивилизацијска тековина и ја се вакцинишем сваке године против грипа, не знам ни кад сам почео. Новак је стручњак за спорт и тенис, ту је без премца. Али за друге ствари, постоје други стручњаци и треба их послушати - додао је председник СРС.

Шешељ је додао да смо, нажалост, имали и лекаре који су пропагирали да људи не треба да се вакцинишу.

- Не можемо људе на силу терати, али можемо прво вакцинисати све лекаре и медицинско особоље, и да се сваке године вакцинишу против грипа и свих других болести. Видите колико је помогла бесеже вакцина - закључио је он.

На ову изјаву Шешеља надовезала се и Весна Пешић, социолог и бивша политичарка. Пешићева одавно не бира ни мету напада, нити речник којим омаловажава неистомишљенике. Она се сад обрушила на тениског шампиона Новака Ђоковића, коме је упутила оштре увреде и поручила да је - примитивац! - Примитивац, нажалост. Игра одлично, али нешколован... Ђоковић не мора нигде да путује, ако је вакцина услов, нека седи код куће - твитовала је ова социолошкиња поводом изјаве Ђоковића да није заговорник вакцинације и да ће добро размислити да ли ће примити вакцину против коронавируса.

Она је успут поткачила и Новакову супругу:

- Вероватно је неку глупост чуо од Јелене, а он мисли да је много паметно пошто само лупа лопту - изјавила је тада Пешићка. 

Међутим, нису само политичари на нож дочекали Новакову изјаву. Наравно, како нешто да прође без наших суседа. 

Директор Хрватског завода за јавно здравље тврди да би вакцина била најефикаснија одбрана од корона вируса.

- Сматрам да је вакцина, која ће се бити са минималним нуспојавама, решење и то је најпоузданија и најбоља заштита од заразних болести, што говоре историјске чињенице о сузбијању болести и спашавању великог броја живота. Ко би од вас, да вас угризе бесан пас одбио вакцину и осудио себе на смрт? Ако тражите моју дефиницију вакцине, она гласи: Земља је округла, бензин је запаљив, а вакцина делотворна и сигурна – поручио је Цапак.

Струка се јуче на редовној конференцији за медије поводом пандемије коронавируса практично сложила са Новаковим речима и тако запушила уста разним доученим политичарима коју су преко најбољег тенисера планете покушали да увећају своју популарност која је очигледно у последње време драстично опала. 

Можда у томе видимо оправдање за овај поступак Шешеља, Пешићеве и сличних, али остаје питање како неко уопште даје себи за право да у уста узима једну такву личност као што је Новак Ђоковић, поготово ако је то у негативном контексту…

Стручњаци дали објашњење зашто се источноевропске земље много боље носе са короном! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА