Најновије

ВИДОЈКОВИЋЕВ ИНТЕРВЈУ УЗДРМАО СРБИЈУ: Воде нас паразити који нам исисавају живот

Писац и водитељ Марко Видојковић оставио је у својој емисији гледаоцима да процене ко је добар, ко лош, а ко зао, али услед, како каже двоструке пошасти која је захватила српски народ, Видојковић је и сам оценио какву ко улогу игра у Србији у овом тренутку.

Марко Видојковић (Фото: Јутјуб)

Какав је Ваш став по питању предузетих мера у борби са коронавирусом?

- Нећу претерати ако их окарактеришем као напад на уставни поредак од стране самог државног врха. Укидање основних људских права је апсолутно недопустиво, тим пре што се показало да рестриктивне мере не утичу на побољшање ситуације. Напротив. Свака најава новог и продуженог полицијског часа изазива веће гужве у продавницама и на улици. Од самог почетка стратегије наводне борбе против короне долази се до укидања елементарних људских права и терора над грађанима - каже Марко Видојковић.

Званично, то су мере Владе Републике Србије, међутим председница Владе Ана Брнабић каже да има шефа, Александра Вучића?

- Он јесте шеф те банде. Она се правилно изразила. Доживљава га као председника странке, а ја ту странку доживљавам као банду. Центар за људска права је подигао кривичну пријаву за напад на уставни поредак против ње, Александра Вучића и Маје Гојковић, због начина на који је проглашено ванредно стање. Она јесте један од саучесника у овом злочину и јасно је да ће уз свог "шефа" остати до самог краја. Прошла је линија после које би Ана Брнабић могла да покуша да изгледа и звучи као нормалан политичар, као нормално људско биће. Она је "шефов" послушник. Њен шеф је тиранин, а ми смо сви жртве.

У више наврата се у јавности помињало да је Вучић једва чекао да државу види у ванредном стању?

- Реч је о паразиту који исисава живот из овог друштва све ове године. Не могу да кажем да је он једва чекао пандемију, али се њој прилагодио на једини начин на који он то уме - тиранијом. Свака криза до сада је била произведена од стране режима је лажна, да би се грађани држали у непрекидној напетости. То је рађено да се не би видео сав организовани криминал којим се власт бави. Ову кризу није изазвала Вучићева власт, већ вирус на светском нивоу. Први пут се десило да Вучић, који управља страхом, судари се са већим страхом грађана, у односу на страх од његових напредњачких кадрова, председника месних и општинских одбора, од батинаша, кабадахија. Лјуди имају страх од вируса, болести и смрти. У складу са тим, Вучић је први пут добио достојног медијског противника, вирус. Нјегова једина могућа реакција била је да максимално затегне ланац којим су грађани везани, да се случајно не покаже нека његова слабост у односу на ситуацију.

Верују ли грађани да он држи све под контролом?

- Па то су глупандери, као постоји у свакој земљи. То је његова циљна група. Они и док умиру од коронавируса верују да Вучић њих спашава. То је његова тактика. Джабе нама да се подсећамо "најсмешнијег вируса у историји", позива на шопинг у Италији, поређења колико људи умре од убода комарца, те са обичним вирусом. Све ми то знамо, али ми који то разумемо нисмо његова циљна група. Он дисциплинује своје гласаче да случајно на предстојећим изборима не би отказали послушност. У почетку ове трагедије у Србији је постојала нека доза неповерења у државу или разочарања у понашање државног врха, али онога тренутка када је режим све своје снаге ујединио са вирусом у борби против грађана, дошло је до краткорочне победе Вучићеве банде.

Шта значи - краткорочна победа?

- Ово је најтежа ситуација у којој смо се нашли од бомбардовања 1999. године. Ово је ситуација у којој имаш противника од којег си апсолутно слабији. Тада је то био НАТО пакт, сада је то коронавирус. Ситуација је таква што су се све институције урушиле за ових осам година, што се инвестирало у криминал, лично богаћење, политички маркетинг и кампање. На почетку ове године се 1,7 милијарди динара из здравства прелило у "Путеве Србије". Свакоме иоле нормалном је из ове ситуације јасно да је ова власт неспособна да изађе на крај са било каквим озбиљнијим проблемом. Препуштени смо на милост и немилост себи самима и судбини. Надам се да ће ова лекција бити довољна за брзу уличну и грађанску реакцију, која би требало да дође услед притисака који већ стижу са Запада, када ће Вучић бити приморан да попусти и да се врати предизборној кампањи. Претпостављам да ће баш зато мере забране јавних окупљања, зарад "добробити здравља грађана" остати најдуже на снази. Треба добро размислити о томе где треба престати са грађанском послушношћу, а отпочети са нужном самоодбраном. Имамо ситуацију у којој је цео репресивни апарат, полиција и војска, у потпуности у служби људи који су извршили државни удар. Ми немамо никога до себе, утолико је ситуација компликованија.

Како би требало да се понашамо у тој ситуацији?

- Утолико треба бити мудрији када се све заврши. Личним примером показујем да је и сада, када је ванредно стање у јеку и може да ти се деси било шта, нужно говорити јасно и гласно о свему и не дозволити народу да се уплаши. Дупли страх, од короне и једног смрада који је злоупотреби пандемију да би учврстио диктатуру, није потребан. Овај народ се често налазио у дуплом проблему, као и у Другом светском рату, када смо поред рата имали и грађански рат. И сада поред рата са вирусом, имамо на делу грађански рат у који нас је увукла ова злочиначка власт. Треба пазити на сваки њихов корак и на свако насиље одговорити одмах, јасно и гласно, снимањем насиља, као у случају полицајца шамарача. Ако дође до неког општег насиља, бојим се да ћемо бити принуђени на самоодбрану. Верујем да је Вучић кукавица која слуша западне менторе који су га довели на власт, иако кокетира са Кином, коју сматрам најодговорнијом за ову ситуацију са короном. Чим попусти ситуација и рестриктивне мере, одмах га морамо напасти грађанским и демократским средствима без одлагања, како бисмо што пре дошли до Србије без Вучићевог картела на власти. Како бисмо извукли живу главу из другог налета пандемије, који се очекује на јесен, или било које наредне ситуације у којој ћемо се по закону вероватноће наћи. Не сме оваква власт да влада једном иоле нормалном државом, јер се види да држава не постоји, него шачица интересних група. Ја се плашим да они ово ванредно стање користе за даље богаћење и све врсте најгорих злоупотреба.

Постоји ли онда бар једна личност на тој конференцији за медије којој верујете?

- Постоји, али не на тој конференцији. Једина личност која има власт, а може да јој се верује је Небојша Зеленовић. Он је једини политичар који на терену показује како се даје све од себе у двострукој борби - са пандемијом и са режимом који је отворено против Града Шапца. Ту можемо да видимо колико је велика разлика у начину владања на републичком и на локалном нивоу, где су СНС малоумни, неписмени, бандитски кадрови и, ето, у једном граду на чијем челу је човек који грађанима жели добро. Направио болницу, отворио пијаце, набавио маске. Не виче ни на кога, не нервирају га његови грађани. То је једина особа на некој конференцији за новинаре, а да је у питању нека власт, да могу да доживим као позитивни пример. Што се тиче конференције у 15 часова, ту нема никаквог говора, то је део Вучићеве банде. Нико се ту не би нашао да није у дилу са врхом бандитске пирамиде. Без обзира на стручност. Стручност не значи нужно и моралност и исправност. То видимо из дана у дан на делу.

За крај, Вучић је најавио да ће лично сести у авион и отићи по респираторе. Којим авионом ће отићи?

- Ја бих волео да он као Слободан Милошевић оде хеликоптером у суд за ратне злочине, али пошто Хаг не функционише више, мораће марицом у Централни затвор, па одатле на служење затворске казне. Значи, никакав авион, јер се бојим да, ако седне у авион, то ће бити карта у једном правцу, са гомилом пара које је покрао. Негде где ће безбедно да се смеје за све што нам је радио, надам се не више од осам година - закључио је Марко Видојковић.

Прочитајте ОВДЕ како је Александар Вучић направио циркус о најављених 100 евра за грађане.

Извор: Директно

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА