Најновије

МЕСТО ВОЂЕ СЕВЕРНЕ КОРЕЈЕ ЖЕЛИ ЈОШ ЈЕДАН ЧЛАН ПОРОДИЦЕ: Каријеру је почео у Југославији, а по овоме га памте

У питању је Ким Пјонг Ил, полубрат Кима Џонг Ила и ујак Кима Џонг Уна, који се вратио у Северну Кореју након година живота у иностранству где је радио као дипломата.

Ким Џонг Ун (Фото: Јутјуб)

Откако је 21. априла речено да је севернокорејски лидер Ким Џонг Ун у “смртној опасности” након кардиоваскуларног захвата, медији нагађају о његовом здравственом стању, али и наследницима. Међу првима се најчешће помиње Кимова сестра Ким Јо Џонг, али постоји још један кандидат који има добре шансе.

У питању је Ким Пјонг Ил, полубрат Кима Џонг Ила и ујак Кима Џонг Уна, који се вратио у Северну Кореју након година живота у иностранству где је радио као дипломата.

Џон Блексленд, професор међународне безбедности на Аустралијском Националном Универзитету (АНУ), каже да би он могао да закомпликује ствари за сестру актуелног лидера.

Иако му године не иду у прилог, 65-годишњи Пјонг Ил има одређене предности на својој страни. Осим што је крвни рођак Кима Џонг Уна, он је такође и мушкарац. Пракса је показала да су мале шансе да жена буде лидер Северне Кореје.

-Повратак Кима Пјонг Ила на сцену је фасцинантан развој догађаја. То ће свакако закомпликовати видне аспирације Ким Јо Џонг, али указује на нешто што је било очекивано - оклевање естаблишмента (војске, безбедносних лидера и породице Ким) да се удаље од патријархалних предиспозиција – објашњава Блексленд.

Ким Пјонг ил млађи је полубрат Кима Џонг Ила и једини преживели син бившег председника Северне Кореје Кима Ил Сунга. Као дипломата живео је у иностранству од 1979-2019, служећи на разним позицијама, попут амбасадора Северне Кореје у Мађарској, Бугарској, Финској, Пољској и Чешкој.

Његова мајка је била Ким Сонг Е, бивша секретарица Кима Ил Сунга. Пјонг Ил је дипломирао на Универзитету Ким Ил Сунг, а касније је похађао Национални ратни колеџ Ким Ил Сунг, након чега је именован за команданта батаљона.

Током седамдесетих био је познат као женскарош који је приређивао разуздане журке, на којима су присутни некад викали “Живео Ким Пјонг Ил”. Свестан да би то могло бити претња култу личности њиховог оца, Ким Џонг Ил је пријавио овај случај. Наводи се да је Ким Ил Сунг био бесан кад је то чуо, па је након тога Пјонг Ил изгубио подршку оца, док је Џонг Ил ојачао своју позицију.

Како не би имао утицај на домаћу политику, Пјонг Ил је 1979. започео да служи као дипломата у више европских земаља, а прво такво радно место било му је у тадашњој Југославији. Касније је промовисан у амбасадора Мађарске 1988, а кад је Мађарска наредне године отворила дипломатске односе с Јужном Корејом, премештен је у Бугарску, а потом и у Финску. Након затварања севернокорејске амбасаде у Финској пребачен је у Пољску, где су његова ћерка и син похађали универзитет.

Потом је 2015. пребачен у Чешку, а у своју земљу се коначно вратио у новембру 2019.

Наводи се да је Пјонг Ил настављен да се сматра претњом по севернокорејску владу, због његове физичке сличности са оцем Кимом Ил Сунгом. Медији наводе да га будним оком прате и севернокорејски и јужнокорејски обавештајци. Међутим, за разлику од свог нећака Кима Џонг Нама, који је често давао интервјуе јапанским медијима пре него што је убијен у Куала Лумпуру 2017, Пјонг Ил се држао по страни.

У децембру 1994. године јужнокорејски званичници су рекли да је он у Пољској и да неће присуствовати сахрани свог оца. Ким Пјонг Ил и Ким Сонг Е јесу присуствовали сахрани Кима Ил Сунга, али је севернокорејска телевизија избрисала њихове снимке.

Јужнокорејски медији су у јулу 2011. известили да се он вратио у Пјонгјанг ради посете. Неки извори тврдили су да је тамо од маја у кућном притвору док су други спекулисали да је само обишао мајку на самрти, или да је дошао на годишњицу очеве смрти.

У јуну прошле године Пјонг Ил је посетио Северну Кореју из медицинских разлога, да би се у новембру поново појавио у земљи, након што се пензионисао након дуге дипломатске каријере. Ово је први пут да се вратио да живи у својој земљи након 40 година.

Професор Блексленд каже да ће будућа дешавања зависити од даљих маневара Кима Пјонг Ила, његове нећаке Јо Џонг и њихових присталица.

- Транзиција би могла бити уредна, али су улози високи и не може се потпуно искључити могућност “имплозије” - каже Блексленд, додајући да би то могло изазвати “спољну интервенцију” Јужне Кореје или неког друго.

- Јужнокорејски председник Мун Џе Ин делује да жели да одржи постојећи режим у месту што је значајан показатељ у корист опстанка режима, али и знатних тензија на релацији Јужне Кореје и Сједињених Америчких Држава - рекао је он.

Какав преокрет је направио Путин сазнајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА