Најновије

НЕМАЧКО-КИНЕСКА САРАДЊА У СЕНЦИ СУКОБА СА ВАШИНГТОНОМ: Како се чланице ЕУ окрећу новој сили!

Према наводима америчког Си Ен Ен-а Немачкој је у понедељак, 27. априла, из Кине стигла испорука с чак 10 милиона заштитних маски за борбу против коронавиуруса. Највећи транспортни авион на свету Ан-225 Мирyа, изнајмљен од стране немачке војске (Бундесвер), слетео је из Кине у међународну ваздушну луку града Лајпциг. Очекује се како ће два додатна наручена лета од стране Бундесвера, у Немачку доставити још 15 милиона кинеских маски.

Доналд Трамп (Фото: whtehouse.gov)

Скоро све немачке савезне земље захтевају да њихови грађани носе заштитне маске због усвојених мера савезне владе у Берлину у склопу борбе с епидемијом коронавируса Ковид-19.

Претпостаљам како се ова одлука немачке владе и Бундесера, о сарадњи с Кином, неће превише свидети америчкој администрацији на челу с председником Доналдом Трампом, која управо максимално јача свој притисак на Пекинг гледе његове „спорне“ улоге у пандемији Ковида-19, у што настоји у укључити своје савезнике и партнере, али и не само њих. Притом се и у америчкој администрацији и у Сенату, а наравно и у тамошњим медијима, спомиње и могућност подизања тужби против Кине с циљем накнада проузрокованих привредних и сваких других штета због актуалне пандемије (то је прошле недеље већ и учинила једна америчка савезна држава – Мисури). Таквој се америчкој политици Пекинг оштро противи и снажно је осуђује као посве ирационалну.

Међутим, Берлин је почетком априла оптужио управо Сједињене Државе за „савремено гусарство“, након што је 200 хиљада медицинских маски, намењених Немачкој, било преусмерено у САД. Наиме шеф Одељења унутарњих послова града Берлина (МдА) – Андреас Гисел, изјавио је како је испорука маски ФФП2 америчке производње, назначена за немачку полицију, била конфискована у Бангкоку (Тајланд) и преусмерена натраг у САД.

Те маске иначе производи америчко предузеће 3М. Међутим, председник САД-а Доналд Трамп активирао је закон из времена Корејског рата (1950.-1953.) којим се том предузећу забрањује извоз својих производа и 3. априла затражио од свих америчких предузећа повећање испорука медицинских производа на домаће тржиште због борбе против коронавируса у САД-у. И ту не би било ништа спорно да се у споменутом случају није радило о већ договореном послу с немачким МУП-ом, а што је, онда, у немачкој политици и јавности одјекнуло врло негативно.

Немачко окретање Кини, када је у питању сарадња у борби против актуелне пандемије, гледано из ове перспективе и није превише чудно. Али овде треба подсетити и како је настала здравствена криза показала и велики недостатак солидарности и између чланица Европске уније, које су се на њезином врхунцу примарно окренуле саме себи (то се итекако односи и на Немачку, можда више и од свих других с обзиром на њезину улогу и утицај у бриселским структурама моћи), а што се сада на политичком нивоу настоји колико-толико неутралисати и компензовати одлукама које иду у супротном смеру али око којих се све теже постиже компромис и даје сагласност.

Независно о будућим мерама ЕУ које ће имати за циљ јачање међусобне унутарње солидарности у кризним ситуацијама, велика политичка штета већ је нанесена. Јавност, посебно она из епидемијом најпогођенијих земаља ЕУ попут Италије, Шпаније и Француске (Велика Британија од краја јануара већ „броди водама“ самосталности при чему се и сама сусреће с „олујним таласима“ све бројнијих проблема) неће тако лако заборавити и игнорисати одсуство европске помоћи у тренуцима када им је она највише и требала. У тај „вакуум“ солидарности спретно су се увукле Кина, Русија али чак и једна Турска (што се мало спомиње) кроз пружање својих „руку помоћи“ најугроженијим европским земљама, пре свих Италији.

Све је то коинцидирало и с активностима НАТО савеза на тлу Европе, који је баш у време пандемије спроводио велике војне вежбе – више-мање отвореног протуруског карактера (о чему је недавно известио и сам секретар те војно-политичке организације Јенс Столтенберг говоривши о снази Савеза за „рат на два фронта“ – против коронавируса и на спречавању руске ескапнзије у Европи)  – које су касније заустављене, што је све скупа само придонело јачању свеопште конфузије и читаву причу с пандемијом из сфере очекиване међусобне солидарности и сарадње (како је то увек и било у сличним ситуацијама) поново свело на свеприсутну геополитичку борбу између доминантних глобалних сила.

Такав развој стања не може резултирати ничим позитивним, већ ће само продубити настале политичке и економске дубиозе на глобалном нивоу, укључно и оне између формалних савезника и партнера који се све више почињу примарно бринути за властите интересе. Управо тако можемо протумачити и предметну вест с немачким медицинским маскама добивеним из Кине. А уколико њој додамо и чињеницу да Немачка и Кина ових недеља тестирају и нови железнички трговински смер у склопу копнене варијанте кинеског „Пута свиле“ преко руске територије до, по први пут руске балтичке енклаве Калињинград, при чему је Пекинг сасвим сигурно свесно и уз знање Берлина заобишао луке балтичких постсовјетских држава које су се надале постати део те руте, ствари изгледају пуно шире од пуке хуманитарне солидарности.

Француски доктор и нобеловац открио како је корона створена! Више о томе ОВДЕ!

Извор: geoplolitika.news

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА