Најновије

ПРЕСТИГЛИ СМО ИХ СВЕ У ВАТРЕНОЈ МОЋИ: Србија највише уложила у војску на Западном Балкану! Хрватска у паници!

Међу државама Западног Балкана, Србија је током 2019. године највише издвајала за војску, показују најновији подаци Стокхолмског међународног института за истраживање мира (Stockholm International Peace Research Institute – СИПРИ).

Панцир С (Фото: mod.gov.rs)

У Србији је војна потрошња током прошле године, процењује СИПРИ, износила 1,14 милијарди долара што је у односу на 2018. увећање за 326 милиона долара, односно за 43 одсто, пише Радио слободна Европа (РСЕ).

Тим скоком, Србија је током прошле године престигла Хрватску која је 2018. била на првом месту по војној потрошњи. Такође, на листи организације СИПРИ топ 15 држава са највећим скоком у финансирању у односу на 2018. годину, Србија се нашла на петом месту.

Све државе у односу на 2018. годину бележе раст у војној потрошњи с тим да, у количини средстава која издвајају, Србија и Хрватска предњаче, свака са око милијарду долара у 2019.

Остале државе у суседству имају знатно мање војне инвестиције – Албанија 198 милиона долара, Босна и Херцеговина 183, Северна Македонија, која је од ове године и чланица НАТО – 151 миллион, Црна Гора 89,3.

Србија се, како подсећа РСЕ, интензивно наоружавала последњих година. У набавци се највише ослања на Русију. Између осталог, у претходне три године Војска Србије купила је од Русије пет хеликоптера Ми-17В-5 и четири борбена хеликоптера Ми-35М. Уложила је, такође, и у ремонт руских ловаца МиГ-29, а на основу Споразума са том државом, у 2019. купљен је и ракетни систем ПВО „Панцир С1“.

Хрватска – тренд раста

Хрватска такође последњих година јача своју војску. Иако ни приближно као Србија, и она је, у односу на 2018. годину, увећала трошкове (за око 43 милиона долара) и у 2019. износили су милијарду долара.

Почетком ове године најављено је да ће своју ваздухопловну одбрану обогатити набавком нових борбених авиона али је због кризе настале, услед пандемије коронавируса, та куповина привремено одложена.

Шта су наоружања Фотрос и Мохајер и како ће бити употребљени против Америке сазнајте ОВДЕ!

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА