Најновије

АПЛИКАЦИЈА СЕ ШИРИ: Грађани се успротивили апелу власти, не желе да их неко прати!

- То свакако не бисмо урадили у нормалним условима, али ово нису нормални услови. Ако преузмете апликацију, помажете да нечији живот буде сачуван - апеловао је аустралијски премијер, Скот Морисон

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Аустралијску мобилну апликацију за праћење заражених коронавирусом инсталирало је више од милион људи у тој земљи у првим сатима након што је активирана, две недеље након што је премијер Скот Морисон позвао сународнике да то ураде "као део службе својој земљи" упркос забринутости јавности у вези са приватношћу и безбедношћу.

Апликација властима омогућује да уђу у траг свим особама које су биле мање од 1,5 метар удаљености од носиоца вируса, у трајању дужем од 15 минута.

- То свакако не бисмо урадили у нормалним условима, али ово нису нормални услови. Ако преузмете апликацију, помажете да нечији живот буде сачуван - апеловао је Морисон, који је поручио да ће преузимање апликације КОВИДСејф у почетку бити добровољно, али није искључио могућност да апликација постане обавезна за све.

Пошто Аустралија има око 25 милиона становника, број инсталираних апликација првог дана у недељу, иако огроман, одражава тек мали део популације те земље, па ће Морисон можда због планираног 40 одсто корисника морати да пређе и на принудну примену пошто је најавио да ће поједине мере друштвеног дистанцирања остати на снази и до годину дана.

Апликација се заснива на софтверу ТрејсТугедр, који је већ активиран у другој половини марта у Сингапуру, а тамо је апликацију досад преузела само петина становника земље која има 5,7 милина људи. За ТрејсТугедр се тврди да не користи сателитско праћење (ГПРС), али се служи блутут технологијом, помоћу чијег сигнала бележи када се особе налазе једна у близини друге. То значи да апликацији није потребан интернет да би радила. За разлику од ове, мобилне апликације које се користе у Јужној Кореји, попут Корона100м и Коронамеп, званичне податке о томе где су откривени нови случајеви заразе уцртавају на мапе.

Попут сингапурске ТрејсТугедр и италијанска апликација Имуни функционише захваљујући блутуту, а миланска софтверска компанија "Бендинг спунс" и Медицински центар "Сантагостино" бесплатно су је уступили италијанским властима.

Већ су почела тестирања на стотинама особа, њено инсталирање на смартфонове биће као и у другим земљама бесплатно, али је због негативне реакције јавности примена одложена до увођења закона којим би се прописало њено коришћење. Имуни ће имати и функцију праћења контаката, али и виртуелног здравственог картона грађана, а биће функционална ако је буде користило 60 одсто популације Италије, која има више од 60 милиона становника.

Ова апликација је развијена у оквирима паневропске иницијативе ПЕПП-ПТ (паневропско праћење изблиза уз очување приватности), што значи да подаци које Имуни прикупља могу да буду доступни и сличним системима за виртуелно праћење који се спремају у Француској, Немачкој, Шпанији, Аустрији, Белгији, Данској и Швајцарској. У најмање 28 држава света мобилни подаци се већ користе с образложењем да то служи за обуздавање епидемије.

Амерички технолошки гиганти "Гугл" и "Епл" објавили су недавно да заједно раде на напредној платформи за борбу против коронавируса.

Њихов пројекат ће такође помоћу блутута омогућити корисницима да анонимно прате физичке контакте, како би могли да знају да ли су имали контакте са зараженом особом. Истовремено се у Белгији и Француској развила расправа о томе да ли ће вакцина против КОВИД-19, на чијем проналаску раде многе земље, а посебно инсистира оснивач "Мајкрософта" Бил Гејтс, садржати и микроскопски наночип за праћење коронавируса, који би био уграђен у тело људи који се вакцинишу. Експеримент са таквом чип-вакцином већ је извршен на 3.000 избеглица на Тајланду.

Прочитајте ОВДЕ  шта је то алармантно у Београду.

Извор: Српски телеграф/Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА