Најновије

"Полицијски час од 83 сата малтретирање грађана и вређање здравог разума"

Мада се само српско друштво чини подељеним по многим питањима, о чему је у књизи "Двадесет српских подела" писао и Душан Ковачевић, чини се да по питању увођења забране кретања током четири дана за првомајске празнике - нема дисонантних тонова. Готово сви су сагласни да је Влада Републике Србије - претерала.

Илустрација (Фото: МУП Србије)

Наиме, ни овај викенд се није завршио, а грађане Србије дочекала је вест да ће за само три дана, поново бити затворени у четири зида, од 18 часова у четвртак, 30. априла, па до 5 часова ујутро, 4. маја.

- Ми смо једина земља у Европи која има овакве мере. Три дана се враћамо у живот, затим четири потпуно закључани. Ако су те мере медицински оправдане, како је могуће да их се није досетила ни једна земља у Европи? Како је могуће да су земље у региону боље прошле по свим параметрима (и број заражених и тестираних и опорављених и преминулих) од Србије? И да ни једна од тих земаља нема овакве мере? То је због тога што ни једна земља нема овако језиве грађане који су за све криви као Србија. Ни једна земља нема грађане који хоће да се врате у своју земљу, то нигде нема. Благо другим председницима. Они владају неким финим светом. Само у Србији председник је приморан да се носи са овако неквалитетним грађанима као што смо ми - каже новинарка Татјана Војтеховски.

Она додаје да се због свега тога ни једна земља на свету није досетила да лаже своје грађане да има тестова и опреме.

- И да лаже своје грађане да их неће вирус закачити, умирући од смеха сопстевним глупим шалама. Ни једна земља се није досетила да је нужно да председник лично развози респираторе који су питање живота и смрти пацијената. Дајте, нађите једну? Нема! Ни један председник се није сетио да се сваки други дан обраћа грађанима, које пре тога закључа. Ни једна земља се није досетила да би било генијално да о здравственом систему прича министар пољопривреде. Ни један председник није сам скупљао респираторе као дабар, по сопственим речима. Узалуд ћете тражити још једног председника са свим особинама једног дабра, нема, не постоји. Ни један председник у Европи није разоткрио план опозиције која је спремна да побије 300.000 људи предлогом да дишу и ван собе. Нађите једну земљу у Европи где старији људи по мраку бауљају до продавнице, а дању кад су сви закључани, им се мери време и број корака. Пробајте да нађете бар једног председника који набраја гробља где ће нас све сахранити ако не буде било како он хоће? Па нема никог ко се сетио да тако подржи и утеши народ - додаје Војтеховски.

На све то надовезује се угледна правница Весна Ракић Водинелић мишљењем да су мере потпуно нелогичне.

- Мере у целини су неконзистентне и нелогичне. Отвара се доста малих радњи које нису биле отворене, нама старијима се даје дневно могућност да шетамо један сат, а са друге стране се уводи потпуни полицијски час од 30. априла до 4. маја. То би могло значити да сви људи из градова иду на иста излетишта. Пре свега ми се то чини неконзистентно, а са друге стране, сувише потцењивачки према здравом разуму грађана - каже угледна правница Весна Ракић Водинелић.

Водитељ и писац Марко Видојковић сматра да је реч о малтретирању грађана.

- Очекујем додатну релаксацију мера после првомајског затвора, стога га треба доживети пре свега маркетиншки - као максимално усијање пред олакшање, које ће се измалтретираним грађанима представити као победа диктатора и његове банде над вирусом. Суштински, реч је о беспотребном иживљавању за које ће режим кад-тад морати да плати - каже Видојковић.

И лидер Двери Бошко Обрадовић огласио се на Твитеру овим поводом.

- Постаје све опасније по мозак! Прво смо затворени четири дана у четири зида да не доживимо италијански сценарио, а онда све ради и све може. Може у теретану у затвореном, не може у парк на отвореном. Победили смо и спремају изборе, а онда опет четири дана затвора и 1. мај. Шта је ово? - написао је Обрадовић на Твитеру.

Револтирана оваквим мерама, али и сваљивањем кривице на грађане за све што се дешава у доба коронавируса, Татјана Војтеховски је за крај имала прилично снажну поруку.

- Има ли једне Владе на свету која пошаље свима поруку у пола ноћи да ћемо сви помрети као Италијани? Па нема! Нема земље која се досетила тако генијалних мера. Али нема ни једна земља овако језив народ као што смо ми. Ни једна. И са нама мора тако. Пусти у теретану, па закључај. Нека раде кладионице, али нећете дисати по парковима. И видићете какав ће бити успех. Јер код нас је пандемија почела таман кад је председник расписао изборе, направио митинг и скупио потписе и нацртаним политичким противницима. Невероватом стратегијом је то урађено пре пандемије. Тако ће бити и крај. Успеће некако Србија да се избори са овим, таман пред изборе који следе. Надљудским и наддабровским напорима, али ће успети. И видећете, победиће председник на тим изборима. И нека, и треба да победи, заслужио је. И шта има ко да му смета, треба да учествује сам, јер се сам и борио. Јер да није њега, па нас би пола било мртво. И зато ће све остале земље да имају више губитака од нас. И ми бисмо, али ето нисмо. Јер је председник, борећи се против нас који смо неозбиљно ово схватили и хтели да идемо у шопинг у заражена подручја и предлагали да се вирус лечи ракијицом, некако успео да нас сачува - закључила је за Војтеховски.

Трамп протерује око 10.000 Срба. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: direktno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА