Најновије

“БЕЖИТЕ КУЋИ! МАРШ!”: Кинеска морнарица “протерала амерички ратни брод из територијалних вода”!

Амерички ратни брод “протеран” је из спорних вода Јужног кинеског мора након што је морнарица Кине подигла борбене авионе и морнарицу како би их отпратила, оптужујући Вашингтон за “провокативне” акције на мору.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Амерички ракетни разарач Бари; “упао је” у територијалне воде Кине у близини спорних острва Xиша – познатих и као Парацелска острва– у уторак, јавља Народна ослободилачка војска (ПЛА). По први пут, кинеска морнарица је ”активно упозорила” на илегално присуство на спорном подручју.

“Проактивне акције САД-а озбиљно су прекршиле међународно право и норме. Озбиљно су нарушиле кинески суверенитет и безбедносне интересе и намерно повећале регионалне безбедносне ризике”, рекао је пуковник Ли Хуамин, ПР команде ПЛА-е, додајући да сличне акције могу довести  до “несреће.”

Позивамо америчку страну да се усмери на превенцију и контролу епидемије у својој домовини…и одмах заустави војне акције против регионалне сигурности, мира и стабилности.

Раније ове недеље, “Бари” је прошао оближњи тајвански теснац у свом другом “рутинском транзиту” овог месеца, саопштила је америчка морнарица. У оба случаја пратио га је кинески носач авиона. Амерички ратни бродови редовно „патролирају“ теснацем, као и морима Јужне и Источне Кине, наводећи потребу за заштитом „слободе пловидбе“, међутим Пекинг је у више наврата нагласио да сличне операције нарушавају његов суверенитет.

Напетости између Вашингтона и Пекинга бележе нагли пораст последњих недеља, с обе стране пљуште оптужбе у вези с пандемијом коронавируса. Амерички званичници, укључујући председника Доналда Трампа, тврде да је Кина прикривала виталне податке у раним фазама здравствене кризе. Чак је и замрзла средства Светске здравствене организације због своје наводне улоге у прикривању. Пекинг је узвратио инсинуацијом да је америчка војска можда имала улогу у Ковид-19 у Вухану, док су бројни кинески званичници одбацили америчке оптужбе инсистирајући да подели информације о вирусу чим буду доступне.

На Парацелским острвима, које чине око 40 острвчића и гребена, Кина, Вијетнам и Тајван их сматрају својим територијем, али од кратког војног сукоба с Вијетнамом 1974., Кина је задржала контролу острва којима сада управља покрајинска влада Хаинан. Вашингтон, међутим, не признаје територијалну власт Пекинга, сматрајући подручје око острва међународним водама.

Прочитајте ОВДЕ   шта је то преломио Путин?

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА