Најновије

КИНА СЕ СПРЕМА ЗА ДРУГИ ТАЛАС! Град од десет милиона људи стављен у карантин! Ово су мере за борбу против короне!

Тек што је почела да се отвара, Кина сада страхује од новог таласа епидемије корона вируса. Уводи нове мере, доводи камере пред домове становника, а читав град од десет милиона становника поново је стављен у карантин.

Харбин спреман за удар короне (Фото: Јутјуб)

Кина, која је забележила више од 82.000 случајева и укупно 4.633 смртних исхода, почела је да се постепено поново отвара након вишемесечне парализе.

У понедељак се скоро 50.000 средњошколаца, међу којима и многи који се спремају за пријемни испит на националном универзитету познато као Гаокао, вратило на наставу у Пекингу.

Остали градови и покрајине најавили су различите датуме за поновно отварање школа.

У исто време, власти су и даље забринуте због другог таласа инфекција корона вируса. Пекинг је у недељу најавио нове прописе за „промовисање цивилизованог понашања“ који укључују да становници морају да покривају уста и нос кад кашљу или кијају, да не једу у јавном превозу и носе маску у јавности кад су болесни.

У ресторанима се такође тражи да подстичу наручивање одвојених порција, уместо традиционалних заједничких породичних јела, када је то могуће. Та нова правила ће ступити на снагу 1. јуна.

Пекинг је затворио теретане и базене због страха да је земља рањива на други талас корона вируса.

Пекинг је додао седам дана „здравственог посматрања“ онима који су већ провели 14 дана карантина.

У Шенжену, у којем има 461 заражених, лучке власти саопштиле су да од уторка свако ко уђе у град кроз неку од лука мора проћи карантин. Од краја прошлог месеца, сви међународни доласци у град морали су да прођу тест на вирус као и 14 дана карантина.

Десет милиона у карантину

Ови потези долазе само неколико дана након што је комунистички режим ставио у карантин Харбин, град од десет милиона људи у свом северозападном региону близу Русије, а кинеска северозападна провинција Шанси наставља да пријављује нове слуачајеве корона вируса, а сви заражени су грађани који су се враћали кући из Русије.

Мере за Харбин су усвојене да би се сузбила нова епидемија вируса корона након што је једна студенткиња, која се вратила из Њујорка заразила можда и око 50 људи.

Званичници су забранили окупљања и наложили локалним заједницама да пажљиво прате посетиоце који нису локални житељи и возила у граду. Све се то дешава једва три недеље након ублажавања карантина у Вухану.

Постављени су контролни пунктови на аеродрому и железничким станицама како би се прегледали они који долазе у град.

Званичници Харбина кажу да постоји најмање 75 потврђених случајева. Харбин брзо постаје нови Вухан.

Осамнаест званичника локалне странке, укључујући заменика градоначелника Харбина, оптужени су да су заспали на послу. Иако за сада задржавају свој посао, формално су укорени, чиме се заправо окончава њихова политичка каријера.

Кина се суочила са питањима у вези са званично објављеним подацима и недавно је ревидирала број смртних случајева у Вухану од вируса нагоре за 50%. Међу становницима и даље постоје забринутости због другог таласа инфекција, изазваних асимптоматским пацијентима или увозним случајевима, посебно када власти спроводе нова ограничења.

Пекинг, познат по ауторитарној власти и широком надзору својих грађана, увео је још једну контроверзну меру, наводно због корона вируса.

Без званичних најава, камере за надзор, које су у Кини већ уобичајена појава када је реч о јавним просторима, ове године су се нашле и пред становима одређеног броја становника те земље који су боравили у карантину уведеном због пандемије корона вируса.

Иако у Кини не постоји конкретан национални закон који регулише употребу камера за надзор, широм те земље је, по статистици националне радиодифузне компаније до 2017. године инсталирано више од 20 милиона таквих камера, али неки други извори тврде да је тај број заправо много већи.

Цитирајући податке компаније "ИХС", Си-Ен-Ен истиче да је до 2018. године у Кини инсталирано 349 милиона камера за надзор, односно близу пет пута више него на територији Сједињених Америчких Држава.

Међутим, због корона вируса, камере су сада пронашле пут до улазних врата станова једног броја Кинеза, а у мањем броју случајева, оне су постављане и унутар самих станова, па су станари негодовали због грубог нарушавања њихове приватности, а надлежни одговарали да је то део напора у циљу обуздавање пандемије.

Прочитајте ОВДЕ какве су тензије владале на небу изнад Балтика.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА