Најновије

НОВИ ПЛАН АМЕРИЧКЕ МОРНАРИЦЕ: Пентагон укида два носача авиона! Прави целу флоту бродова-робота!

Пентагон планира да смањи број носача авиона. Одлука о слању два носача авиона „на отпад“ измениће тактику коришћења америчке морнарице широм света.

Један од америчких носача авиона (Фото: Јутјуб)

Американци су протеклих деценија бити у стању да буду стално присустни у свим светским океанима, а са отписивањем два носача авиона – ударне групе америчких ратних бродова, које су они предводили, претвориће се у својеврсне„ватрогасне бригаде“ и почети да делују „на позив“.

Амерички војни аналитичар Џери Хендрикс објаснио је овако шта ће се променити:

“Са девет носача авиона, можете користити истовремено шест или седам, јер ће преостала два или три бити на редовним ремонтима и одржавању на доковима. Са „минус два“ – ратна морнарица САД биће периодична распоређивања ради одређених задатака или у случају нужде“.

Шеф Пентагона, Марк Еспер, објавио је у марту да га занима мања морнарица. Коначна одлука о њеној бројности и саставу треба да буде донета на лето.

Еспер је о носачима авиона и њиховој улози рекао:

“Расправа о носачима авиона често се своди на две апсолутне крајности: или не треба да их буде,  или би требало да их буде 11. Лично сматрам да су носачи авиона сами по себи врло важни. Они демонстрирају америчку моћ и престиж. Они су важно средство одвраћања. Дају нам велике могућности“.

Војни експерти се углавном слажу да се Пентагон одлучио за смањивање броја носача авиона због појаве нових противбродских ударних система  Русије и Кине.

Русија ће своју хиперсоничну ракету „Циркон“ увести у употребу 2022. године. Њен домет биће већи од домета свега чиме су наоружани амерички носачи авиона, а брзина – преко девет Маха.

“Циркони” ће фактички бити неухватљиви за америчку морнаричку противваздушну одбрану.

Амерички лист Натионал интерест објавио је да је “Циркон“ у стању да „направи рупу“ на сваком „пловећем аеродрому“ којим располаже Пентагон.

Број крстарица и разарача остаће на садашњем нивоу – биће их заједно око 90. Међутим, додаће им се мањи бродови.

Али, најважнија иновација биће масовна употреба система са малом посадом или сасвим без посаде.

Марк Еспер је сигуран: будућност припада поморским роботима.

Према његовим речима, ако све буде ишло по плану, до 2030. америчка морнарица имаће више од 350 беспилотних ратних бродова.

Адмирал Мајкл Гилди, шеф поморских операција у Ратној морнарици Сједињених Држава, изјавио је: „Не можемо изградити довољно ратних бродова од по две милијарде долара." <...> Морамо променити свој начин размишљања. Треба нам много бродова без посаде“.

У Сједињеним Државама се истовремено реализује неколико пројеката бродова без посаде.

Према утврђеним плановима, САД ће имати три класе робота: велике бродове са тешким наоружањем, средње за извиђање и електронско ратовање и мале за постављање мина и повећање домета комуникацијских система.

Пентагон се нада да ће 2020-те добити два највећа брода у оквиру пројекта ЛУСВ (Велико беспилотно надводно пловило). Са депласманом од 2.000 тона, па ће бити величине корвете.

Испрва ће се користити у комбинацији са класичним ратним бродовима и играти улогу ракетне платформе - за испаљивање пројектила по циљевима , са враћањем у базу ради узимања нових.

Међутим, ови „без посаде“ моћи ће да делују и независно. Аутономност - 90 дана.

Беспилотни бродови средње класе биће дугачки 12 до 50 метара.

Њихова процењена максимална брзина треба да буде- 24-27 чворова, крстарење - најмање 16 чворова. Домет пловидбе - 4,5 хиљаде наутичких миља (8,3 хиљаде километара), аутономност - од 60 до 90 дана.

Предвиђено је да само један оператор може даљински управљати овим роботима током целе пловидбе-мисије.

А задатак ће им бити да прате туђе бвродове и електронске војне и извиђачке мисије.

Прочитајте ОВДЕ шта је Владимир Путин одлучио за Дан победе.

Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА