Најновије

"Ово би у потпуности поткопало лажну државу Косово!"

Вршилац дужности косовског министра унутрашњих послова Ђељаљ Свећља изјавио је да постоји сумња да је косовски председник Хашим Тачи илегално пребацио бизнисмена и политичара Беџета Пацолија из Албаније на Косово, и да ће ако се те гласине обистине, против Пацолија бити предузете мере.

Приштина (Фото: Јутјуб)

Свећља је на конференцији за новинаре у Приштини рекао да Тачи треба да објасни зашто је прекршио протокол, док је од Пацолија затражио да одмах открије где се налази.

- Касно синоћ, гранична полиција ме је обавестила да је председник Косова прешао границу мало пре 18 сати у правцу Албаније. Вратио се убрзо после 19 сати. Када је заустављена председникова пратња, установљено је да је председник био у другом аутомобилу. Седео је на првом месту упркос правилима. Наравно, полиција због црних стакала није била у могућности да утврди да ли има других особа - пренео је Свећља детаље синоћњег догађања.

Додао је да је председников аутомобил био у пратњи другог аутомобила, у којем је био само возач.

- Ради појашњења, према закону о државном протоколу, свако кретање председника ван граница мора бити саопштено протоколу МУП-а. То није учињено - рекао вршилац дужности министра унутрашњих послова.

Навео је да у његовом кабинету за сада немају потврду да је Тачи возио Пацолија, али да ако се такве гласине покажу тачним, "у потпуности би поткопале Републику Косово и представљале би непоштовање агенција за спровођење закона".

- То је кривично дело - нагласио је Свећља.

Најавио је да ће полиција, ако се Пацоли који је и посланик у косовској скупштини, појави на Косову, предузети мере предвиђене законом.

- Ако је посланик Косова био у аутомобилу председника, свесно је прекршио правило карантина. Тражимо од председника да одговори зашто је одлучио да прекорачи државни протокол, док од Пацолија тражимо да одмах каже где је иначе, јер ако се у одређеном тренутку појави унутар територије, полиција ц́е предузети мере предвиђене законом - поновио је Свећља.

Пацоли је из Швајцарске, где је боравио од почетка епидемије, јуче намеравао да дође приватним авионом у Приштину, како би договорио придруживање његове Алијансе ново Косово будућој косовској влади. Пацолијев долазак у Приштину из Лугана пратиле су контраверзе, јер је из одлазеће косовске владе најављено да ако уђе на Косово мора да оде у обавезан карантин у трајању од 14 дана. Пошто му из надлежних министарстава којима руководе сарадници одлазећег премијера Аљбина Куртија нису дозволили долазак у Приштину без одласка у карантин у Студентском центру, Пацоли је авионом из Лугана одлетео у Тирану.

Истражити и процесуирати насиље над мањинским заједницама! Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА